Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ονδούρα: Συνελήφθη από το στρατό ο πρόεδρος της χώρας

Πραξικόπημα στην Ονδούρα, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, άνδρες του στρατού συνέλαβαν σήμερα τον αριστερό πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, εν μέσω συνταγματικής κρίσης γύρω από την απόπειρά του να εξασφαλίσει την επανεκλογή του.
Στρατιώτες πήραν τον Σελάγια, σύμμαχο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, από την κατοικία του και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία, δήλωσε στo Reuters ο Εδουάρδο Ρέινα, ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου. Άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχουν πληροφορίες πως ο Σελάγια μεταφέρθηκε σε αεροπορική βάση.
Ο Σελάγια είχε αποφασίσει να διενεργήσει σήμερα δημοψήφισμα για την επανεκλογή του, παρά την αντίδραση του στρατού, του Κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη μία τέτοια ψηφοφορία.
Ο Σελάγια, που εξελέγη το 2006 για τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, είχε καλέσει τους εκλογείς να ανοίξουν το δρόμο για μία αναθεώρηση του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στις 29 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι Radiocadena Voces, περίπου 200 στρατιώτες έφθασαν στην κατοικία του Σελάγια γύρω στις 06:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας). Ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και στη συνέχεια οι στρατιώτες έφυγαν με τρία οχήματα προς την κατεύθυνση της αεροπορικής βάσης.
Η κατοικία του αρχηγού του κράτους περικυκλώθηκε από δεκάδες στρατιώτες βαριά οπλισμένους, επιβεβαίωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι αναμεταδόσεις του Channel 8 διακόπηκαν για λίγο. "Φαίνεται πως οι στρατιωτικοί έρχονται εδώ", ανακοίνωσε στη συνέχεια ο παρουσιαστής του προγράμματος και κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/28/1682747.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: