Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Μελέτη «δείχνει» το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως πρώτη δύναμη στην Ευρωβουλή

Πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα παραμείνει, μετά τις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), σύμφωνα με μελέτη επιφανών αναλυτών που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις. Η νέα Ευρωβουλή αναμένεται περισσότερο διαιρεμένη, καθώς τα μικρά πολιτικά κόμματα δείχνουν να κερδίζουν έδρες.
Τη μελέτη έκαναν τρεις επιφανείς πολιτικοί αναλυτές, οι Σάιμον Χικς και Νικ Βίβιαν από το London School of Economics και ο Μάικλ Μαρς από το Trinity College Dublin και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα predict09.eu.
Σύμφωνα με τη μελέτη που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τους δύο τελευταίους μήνες στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, το ΕΛΚ αναμένεται να καταλάβει 262 έδρες (έναντι 288 σήμερα) από το σύνολο των 736 εδρών της νέας ευρωβουλής (έναντι 785 σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι οι έδρες του ΕΛΚ θα μειωθούν, από 37% του συνόλου των εδρών της ευρωβουλής σήμερα, σε 35%.
Δεύτερη δύναμη της ευρωβουλής, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 194 έδρες (έναντι 217 εδρών σήμερα), καταλαμβάνοντας το 26% των εδρών της ευρωβουλής (έναντι 27% σήμερα).Ως τρίτο φέρεται το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 85 έδρες (έναντι 100 σήμερα). Από την άλλη πλευρά, το νέο κόμμα (UEN/EC), που επιθυμούν να δημιουργήσουν κυρίως οι συντηρητικοί Βρετανοί και Τσέχοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι εγκαταλείπουν το ΕΛΚ, προβλέπεται πως θα αποτελέσει την τέταρτη δύναμη της ευρωβουλής με 53 έδρες. Ακολουθούν οι Πράσινοι (Greens - EFA) με 50 έδρες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (EUL/NGL) με 40 έδρες, ενώ περίπου 50 έδρες αναμένεται να καταλάβουν αντιευρωπαϊστές και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές.
Δημοσκοπήσεις ανά χώρα
Στην ιστοσελίδα predict09.eu, δημοσιεύονται αναλυτικά τα προγνωστικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις 27 χώρες της ΕΕ.
Για την Ελλάδα, η μελέτη προβλέπει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ (35%, 8 έδρες), δεύτερο τη ΝΔ (31%, 7 έδρες) και τρίτο τους Οικολόγους-Πράσινους (11%, 3 έδρες). Ακολουθούν το ΚΚΕ (8%, 2 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ (5,7%, 1 έδρα) και ο ΛΑΟΣ (4,8%, 1 έδρα).
Στη Γερμανία, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ (CDU) προβλέπεται να έχει μικρή απώλεια σε έδρες (31%, 33 έδρες), χωρίς ωστόσο να χάσει το προβάδισμα από τους σοσιαλιστές (25%, 27 έδρες).
Στη Γαλλία, το δεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί προβλέπεται ότι θα λάβει 26% των ψήφων καταλαμβάνοντας 25 έδρες, ενώ θα ακολουθήσουν οι Σοσιαλιστές (19%, 15 έδρες), το κεντροδεξιό κόμμα Modem του Φρανσουά Μπαϊρού (14%, 10 έδρες) και οι Οικολόγοι (11%, 7 έδρες).
Στη Μεγάλη Βρετανία, προβλέπεται νίκη των Συντηρητικών (27,5%, 24 έδρες) με το κυβερνών κόμμα των Εργατικών (18%, 15 έδρες) να έπεται. Ισάριθμες έδρες φαίνεται να καταλαμβάνουν το Independence Party (15,5%, 10 έδρες) και το κόμμα των Φιλελευθέρων (15,3%, 10 έδρες).
Στην Ιταλία, πρώτο έρχεται το δεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (39%, 31 έδρες) και δεύτερο το Δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς (27%, 20 έδρες).
Στην Ισπανία, το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών αναμένεται να χάσει έδρες, ισοφαρίζοντας σε αριθμό εδρών με το Λαϊκό Κόμμα (20 έδρες).
Στην Πολωνία, αναμένεται νίκη του κυβερνώντος δεξιού κόμματος (47%, 26 έδρες), ενώ δεύτερο εμφανίζεται το συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα (25%, 14 έδρες).
Ακόμη, στην Ολλανδία, προβλέπεται νίκη για το κόμμα της Δημοκρατίας του ακροδεξιού ευρωβουλευτή Γκερτ Βίλντερς (21%, 6 έδρες). Θα ακολουθήσουν το κυβερνών κόμμα των χρηστιανοδημοκρατών (20%, 5 έδρες) και το εργατικό κόμμα (15%, 4 έδρες).
Για τον πρόεδρο της Επιτροπής
Η ιστοσελίδα του predict09.eu διεξήγαγε επίσης δημοσκόπηση για το «ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Σε αυτή έλαβαν μέρος 4.678 επισκέπτες, οι οποίοι αναδεικνύουν ως καταλληλότερο για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Δανό Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, με 50% των ψήφων, ενώ ακολουθούν οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Μόνικα Φρασόνι με 22%. Στη συνέχεια έρχεται ο Βέλγος φιλελεύθερος Γκι Βερχόφστατ με 9% και ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με 8%. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο που δημοσιεύει την Πέμπτη η εβδομαδιαία εφημερίδα European Voice, με τίτλο «Διακυβεύεται η δεύτερη θητεία του Μπαρόζο», αναφέρεται ότι ο Μπαρόζο ναι μεν έχει κερδίσει την υποστήριξη του ΕΛΚ, αλλά θα χρειαστεί τη στήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία (368 σε σύνολο 736 ευρωβουλευτών) τον Ιούλιο, οπότε και θα τεθεί προς έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δεύτερη θητεία του.
Το άρθρο σημειώνει ότι θεωρητικά οι 27 ηγέτες θα πρέπει να υποδείξουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν την αναβολή της λήψης της επίσημης απόφασης για την υποψηφιότητα Μπαρόζο, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα κριθεί σε δημοψήφισμα στην Ιρλανδία τον Οκτώβριο.Ακόμη, το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι ηγετικές μορφές των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και έξι πρώην πρωθυπουργοί (μεταξύ των οποίων ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία, ο Λιονέλ Ζοσπέν στη Γαλλία, ο Φελίπε Γκονζάλες στην Ισπανία και ο Κώστας Σημίτης) κάλεσαν τη σοσιαλιστική ομάδα να παρουσιάσει αντίπαλο του Μπαρόζο.
«Επιπλέον, η νέα σύνθεση των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επηρεάσει τις παραχωρήσεις, που ο Μπαρόζο θα πρέπει να κάνει προς τους βουλευτές ή τα κράτη μέλη, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τονίζει η European Voice. Οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές έχουν διαμηνύσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Μπαρόζο μόνον εφόσον δεσμευθεί για περισσότερη «κοινωνική Ευρώπη» και για την αναθεώρηση της οδηγίας περί της εργασίας, ενώ η Γαλλία ζητά από τη νέα Επιτροπή να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, από τον ανταγωνισμό στη στήριξη της βιομηχανίας.Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι ότι ο Μπαρόζο θα υποστηριχθεί από τους περισσότερους κεντροδεξιούς βουλευτές του ΕΛΚ, αλλά μόνο από τους μισούς φιλελεύθερους (ALDE), καθώς φαίνεται απίθανο να τον στηρίξουν οι Γάλλοι και Ιταλοί βουλευτές της ομάδας. Θετικά διακείμενη έναντι του νυν προέδρου της Επιτροπής θα είναι και η νέα κεντροδεξιά ομάδα, που σχημάτισαν οι Βρετανοί και οι Τσέχοι συντηρητικοί, μαζί με άλλους ευρωσκεπτικιστές, στη βάση της κοινής αντίληψης για τις πολιτικές της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: