Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Επίθεση στις εγκαταστάσεις της Chevron στο Δέλτα του Νίγηρα

Επίθεση σε σταθμό ελέγχου ροής πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα, που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Chevron, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η ένοπλη οργάνωση «Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα» (MEND).
«Μια μεγάλη επιχείρηση «περικύκλωσης και έρευνας» από το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα άρχισε σήμερα... με καταστροφικά αποτελέσματα για τον βαριά οχυρωμένο σταθμό ελέγχου ροής Οτουτάνα της Chevron», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοινωθέν της που έστειλε σε ΜΜΕ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο σταθμός «βρίσκεται στις φλόγες μετά την κατάληψή του από τους μαχητές μας».
Το MEND κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον του στρατού τον περασμένο μήνα, όταν η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων ετών στο Δέλτα - με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να σκοτωθούν «εκατοντάδες» άμαχοι - σε μια προσπάθεια να πατάξουν τους ενόπλους.
Η επίθεση, σύμφωνα με την οργάνωση, σημειώθηκε περίπου «στις 22:00» τοπική ώρα (00:00, ώρα Ελλάδας).
Ο εκπρόσωπος της Chevron, Σκοτ Ουώκερ, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση δήλωσε τηλεφωνικά πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την επίθεση και ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία επαλήθευσης των γεγονότων.
Την Κυριακή, το MEND είχε εξαγγείλει εκ νέου ότι «κηρύσσει τον πόλεμο του πετρελαίου» και έδωσε νέο τελεσίγραφο 72 ωρών στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να εκκενώσουν την περιοχή.
Η οργάνωση, που έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις που έχουν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ κατά το 1/5 τα τελευταία τρία χρόνια, επιτέθηκε σε αγωγούς της Chevron την περασμένη εβδομάδα στο νότιο τμήμα του Δέλτα προκαλώντας το κλείσιμό τους και την απώλεια 100.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για τις διεθνείς αγορές.
Το 2006, η παραγωγή αργού της Νιγηρίας ανερχόταν στα 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά τον Απρίλιο είχε περιοριστεί στο περίπου 1,76 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΑΙΕ).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: