Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η Αϊτή στα χρόνια της χολέρας

Το τίμημα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης πληρώνει η Αϊτή, η πιο φτωχή χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου, καθώς η επιδημία χολέρας που σαρώνει πολλούς κατεστραμμένους από τον Εγκέλαδο (της 12ης Ιανουαρίου) οικισμούς εξαπλώθηκε και στην πρωτεύουσα της χώρας, Πορτ ο Πρενς. 

Αϊτινοί αξιωματούχοι και μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα εντόπισαν τα πέντε πρώτα κρούσματα στο Πορτ ο Πρενς -ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Αϊτή υπολογίζεται σε τρεις χιλιάδες-, τουλάχιστον 253 άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για πολλαπλασιασμό των θυμάτων από την επιδημία.
Δέκα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, που προκάλεσε τον θάνατο 250 χιλιάδων ανθρώπων και άφησε 1,5 εκ. άστεγους, η χολέρα επεκτείνεται συνεχώς στη χώρα απειλώντας να εξαπλωθεί στους καταυλισμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου εξακολουθούν να στοιβάζονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες αμέτρητοι απελπισμένοι Αϊτινοί.
«Τα πέντε πρώτα κρούσματα στην πρωτεύουσα διαγνώστηκαν άμεσα και απομονώθηκαν», αναφέρει η εκπρόσωπος των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ, Ιμογκεν Ουόλ, τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης της νόσου στο Πορτ ο Πρενς έχουν αυξηθεί, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιζώντες του καταστροφικού σεισμού που διαμένουν σε σκηνές. Ο αριθμός τους εκτιμάται σε 1,3 εκατομμύρια και θεωρούνται εξαιρετικά ευεπίφοροι στην ασθένεια.
Η Ιμογκεν Ουόλ, επικαλούμενη πληροφορίες από τις αϊτινές υγειονομικές αρχές, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για μια νέα εστία μόλυνσης προσθέτοντας πως οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τη νόσο στην περιοχή όπου ξέσπασε η επιδημία, Αρτιμπονίτε, βόρεια της πρωτεύουσας, και εν συνεχεία, ταξίδεψαν στο Πορτ ο Πρενς όπου εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα.
Οι περισσότεροι θάνατοι (194) έχουν καταγραφεί στην αγροτική περιοχή Αρτιμπονίτε και οι υπόλοιποι στο κέντρο της χώρας.
Σύμφωνα με γιατρούς των νοσοκομείων της Αρτιμπονίτε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η θεραπεία των ατόμων που έχουν προσβληθεί με χολέρα στα νοσοκομεία όπου έχουν διακομιστεί και ασθενείς με διάφορες άλλες νόσους, γιατί η χολέρα θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα.
Η χολέρα μεταδίδεται από μολυσμένο νερό και τρόφιμα και συνήθως προκαλεί πυρετό, διάρροια και βαριά αφυδάτωση στον ασθενή, προκαλώντας τον θάνατο ακόμα και σε ώρες εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Αϊτινοί που έχουν προσβληθεί από χολέρα έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία, για να δεχτούν ιατρική φροντίδα
Αμερικανοί γεωλόγοι
Σεισμικό ρήγμα απειλεί το Πορτ ο Πρενς
Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου, προκαλώντας τον θάνατο 250 χιλιάδων ανθρώπων, δεν απελευθέρωσε το σύνολο της συσσωρευμένης ενέργειας κατά μήκος του γνωστού σεισμικού ρήγματος του Ενρικίγιο - Πλαντέιν Γκάρντεν, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με ομάδα γεωλόγων του αμερικανικού Geological Survey της Καλιφόρνιας. Η ανησυχία των ειδικών επικεντρώνεται σε μία λωρίδα 110 χιλιομέτρων που διέρχεται ακριβώς νότια της πρωτεύουσας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=39976948

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: