Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Εκδήλωση για τη Μάχη του Μαραθώνα στο Λόφο του Καπιτωλίου

Προσωπικότητες της ομογένειας, εκπρόσωποι Ελληνοαμερικανών βουλευτών, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τρία ελληνικά και ελληνόγλωσσα σχολεία των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Λόφο του Καπιτωλίου, το περασμένο Σάββατο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην ιστορική επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.
Μεταξύ άλλων, μαθητές τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και έψαλλαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θεατρικό έργο για τη Μάχη του Μαραθώνα παρουσίασαν οι μαθητές του σχολείου της ενορίας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, του ελληνόγλωσσου σχολείου στην Τζαμέικα της Νέας Υόρκης, και του ελληνοαμερικανικού σχολείο της Ουάσινγκτον.
«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ο τόπος καταγωγής μας αλλά μια ιδέα, ιδέα δημοκρατίας, ιδέα ελευθερίας και ιδέα ευγενούς άμιλλας», τόνισε η πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση.
Από την πλευρά του ο Συντονιστής του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, μίλησε για την σημασία της Μάχης του Μαραθώνα, στην εδραίωση της δημοκρατίας και στην συμβολή της στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικός αν οι Έλληνες είχανε χάσει την μάχη εκείνη.
Στην ιδιαίτερη σημασία και τον σκοπό που εξυπηρετούν τα ελληνόγλωσσα σχολεία στις ΗΠΑ αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Παύλος Κοτρότσιος. Όπως είπε, τα σχολεία τσάρτερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία μαθαίνουν ελληνικά παιδιά από όλο τον κόσμο, είναι μια πρωτοβουλία την οποία το Εθνικό Συμβούλιο ενθαρρύνει με όλα τα μέσα που διαθέτει, ακριβώς γιατί προωθούν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό πολιτισμό, σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα.
Στο τέλος της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και τη στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους μαθητές που συμμετείχαν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: