Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Ισλανδία: Διαδήλωση για τις κατασχέσεις σπιτιών

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κοινοβούλιο της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ, και εξέφρασαν την οργή τους για τις κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες στη χώρα, η οποία ακόμη υφίσταται τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Διαδηλωτές πέταξαν ποτήρια και αβγά -ένα από τα οποία κατέληξε στα μαλλιά της πρωθυπουργού- φώναξαν συνθήματα και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «ανθρώπινο μέλλον», «θέλουμε μια κυβέρνηση που να εργάζεται για το λαό», «εκλογές τώρα».
Περίπου 50 αστυνομικοί ήταν παρόντες.
Το εξαμηνιαίο πάγωμα της αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που είχε κηρύξει η κυβέρνηση έληξε την Πέμπτη, προκαλώντας την οργή πολλών Ισλανδών οι οποίοι δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τα οφειλόμενα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Morgunbladid περίπου 400 κατοικίες θα κατασχεθούν εφέτος και ο αριθμός θα φθάσει τις 1.000 από τα τέλη του 2008, όταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας των περίπου 313.000 κατοίκων κατέρρευσε συμπαρασύροντας την οικονομία της χώρας.
Σήμερα η χώρα δέχεται οικονομική βοήθεια και βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ
Σύμφωνα με τον Τόρντουρ Μπγιορν Σίγουρντσον του πολιτικού κόμματος Το Κίνημα, περίπου 40.000 νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποθήκες τους.
«Ο κόσμος διαδηλώνει για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των προβλημάτων της στέγασης στην Ισλανδία και την έλλειψη δράσης από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε» σημείωσε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΜΕ, περίπου 200 άνθρωποι κατασκήνωσαν έξω από τη Βουλή στην διάρκεια της νύχτας. «Ο κόσμος χάνει τα σπίτια του διότι η κυβέρνηση δεν τον βοηθά. Μας αναγκάζουν να φτιάξουμε σκηνουπόλεις. Έτσι θέλουν την Ισλανδία;» δήλωσε μια 50χρονη γυναίκα.
Η Βουλή ενέκρινε την Τρίτη την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κέιρ Χάρτε σε ειδικό δικαστήριο για το ρόλο του στην κρίση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1875543

Δεν υπάρχουν σχόλια: