Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ταξίδι στη Σελήνη κινεζικού διαστημικού σκάφους

Ξεκίνησε το ταξίδι του στη Σελήνη το μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e-2, το οποίο θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από αυτήν για έξι μήνες.
Η εκτόξευσή του (στις 14:00 ώρα Ελλάδας) από τη διαστημική βάση Σισάνγκ στην επαρχία Σετσουάν συμπίπτει με την ημέρα εορτασμού των 62 ετών από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας.
Η ασιατική χώρα κάνει ακόμη ένα βήμα, ώστε να έρθει πιο κοντά στο στόχο που έχει θέσει: Να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι περίπου το 2020. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει ως το 2013 να στείλει στη Σελήνη ένα ρομπότ με το διαστημικό σκάφος Chang'e-3 και ως το 2020 θέλει την προσελήνωση επανδρωμένου σκάφους.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αποστολής του, το Chang'e-2 θα δοκιμάσει βασικές τεχνολογίες και θα συλλέξει δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για προσεληνώσεις.
Η Κίνα έθεσε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το πρώτο διαστημικό της σκάφος Chang'e-1 τον Οκτώβριο του 2007. Τα διαστημικά σκάφη Chang'e έχουν πάρει το όνομά τους από μία κινεζική θεότητα που πέταξε στο φεγγάρι.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: