Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Νόμπελ στην ελπίδα για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ένας Αμερικανός και δύο Ιάπωνες επιστήμονες είναι οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Χημείας, οι οποίοι τιμούνται για την επαναστατική τους έρευνα, τα ευρήματα της οποίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αντιμετώπιση του καρκίνου έως την παραγωγή οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ο Ρίτσαρντ Χεκ, ο Ει-ίτσι Νεγκίσι και ο Ακίρα Σουζούκι τιμούνται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία για την ανακάλυψη της σύζευξης με καταλύτη παλλαδίου –ένα χημικό εργαλείο που αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες των χημικών να κατασκευάζουν εξελιγμένα χημικά εργαλεία.
«Η σύζευξη με καταλύτη παλλαδίου χρησιμοποιείται στην έρευνα παγκοσμίως και βρίσκει εφαρμογή στην εμπορική παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και στη βιομηχανία ηλεκτρονικών προϊόντων, μεταξύ άλλων.
Το εν λόγω επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή σύνθετων χημικών ουσιών –όπως αυτές που έχουν βάση τον άνθρακα και αποτελούν τη βάση της ζωής. Τέτοιες χημικές ουσίες συναντώνται στη φύση σε μικρές ποσότητες σε ένα είδος θαλάσσιου σφουγγαριού –τις οποίες οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: