Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Υποδοχή ήρωα επεφύλαξαν στον Ερντογάν χιλιάδες Τούρκοι

Χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης επιφυλάσσοντας υποδοχή ήρωα στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης αποχώρησε οργισμένος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ύστερα από μία έντονη αντιπαράθεση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.Κρατώντας πανό που έγραφαν «Καλωσόρισες κατακτητή του Νταβός» και «Κόσμε, κοίτα τον πρωθυπουργό μας», χιλιάδες Τούρκοι με τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ, μόλις έφτασε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ερντογάν εμφανώς εξοργισμένος είχε αποχωρήσει από συζήτηση στο Νταβός, αφού είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι «γνωρίζει πολύ καλά πως να δολοφονεί βρέφη».
Την ελπίδα, το περιστατικό να μην επηρεάσει τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας εξέφρασε, πάντως, ο Σιμόν Πέρες. «Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαμάχη με την Τουρκία. Είμαστε ήδη σε διαμάχη με τους Παλαιστίνιους» είπε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ.

Επικοινωνία με Ερντογάν
Φθάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι του τηλεφώνησε ο Πέρες για να ζητήσει συγγνώμη για το ύφος του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Μεσανατολικό και τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Πέρες τηλεφώνησε στον Ερντογάν και οι δύο ηγέτες είχαν μια πεντάλεπτη συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώτος ζήτησε συγγνώμη.
«Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι η εγγύηση της ειρήνης στην περιοχή» συνέχισε.

Δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μόλις επέστρεψε στην Τουρκία, ο Τ.Ερντογάν αναφέρθηκε στους λόγους που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από το Νταβός, λέγοντας ότι ο Σίμον Πέρες «μίλησε επί 23 λεπτά και παράλληλα, με ύφος που με άφησε έκπληκτο και δεν άρμοζε στους τρόπους ενός προέδρου και χρησιμοποίησε εκφράσεις που έτειναν προς την προσβολή. Ήταν εκφράσεις λανθασμένες με τις οποίες κατηγορούσε. Δεν ήταν δυνατόν να τις δεχτώ».Υπογράμμισε, επίσης, τα εξής: «Εγώ δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα των διπλωματικών και ούτε θέλω να την καταλάβω. Προέρχομαι από την πολιτική και όχι από τη διπλωματία. Έχω ως καθήκον να υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή του τουρκικού έθνους. Δεν είμαι αρχηγός φυλής, αλλά ο πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας».Είπε επίσης ότι ενδέχεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το παρασκήνιο της επεισοδιακής μέρας, κατά τη διάρκεια εγκαινίων που θα τελέσει στην Κωνσταντινούπολη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν είπε ότι πριν αναχωρήσει από το Νταβός προς τη Ζυρίχη από όπου ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Πέρες. Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, ο Πέρες είπε πως σέβεται προσωπικά τον ίδιο και την Τουρκία και ότι αποδίδει σημασία στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Ο Ερντογάν υπογράμμισε μάλιστα ότι η συνομιλία έχει μαγνητοφωνηθεί.Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των διμερών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν θέλω να είμαι πολιτικός που λαμβάνει αποφάσεις σε στιγμή οργής» και πρόσθεσε: «Τα παράπονά μας δεν έχουν αποδέκτη τον λαό του Ισραήλ, αλλά τη διοίκησή του Ισραήλ».Να σημειωθεί πως λίγη ώρα πριν από την αναχώρηση του Ερντογάν από το Νταβός με προορισμό την Τουρκία, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οργάνωσε τελετή υποδοχής του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός της κομματικής οργάνωσης της Κωνσταντινούπολης έστειλε μήνυμα SMS προς τα κομματικά μέλη, στο οποίο αναφερόταν: «Στη 1:30 υποδεχόμαστε το νέο ηγέτη του κόσμου».
Η δημοτική αρχή μάλιστα (που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα), παρέτεινε την ώρα λειτουργίας της γραμμής μετρό προς το αεροδρόμιο, έως τις τρεις μετά τα μεσάνυχτα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: