Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Διαδηλωτές «πολιόρκησαν» το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού της Ισλανδίας

Διογκώνεται το κύμα κοινωνικής έντασης στην Ισλανδία εξαιτίας της κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης. Οργισμένοι διαδηλωτές «πολιόρκησαν» το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού Γκέιρ Χάαρντε, χτυπώντας τα παράθυρα και πετώντας αυγά...
Τηλεοπτικές εικόνες κατέγραψαν την Τετάρτη τον Γκέιρ Χάαρντε να επιβιβάζεται βιαστικά στο αυτοκίνητό του έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Ρέικιαβικ προτού πλησιάσουν οι διαδηλωτές. Το πλήθος περικύκλωσε το αυτοκίνητο και άρχισε να χτυπά τα παράθυρα και να πετά αυγά.
Ο Ισλανδός πρωθυπουργός κατέφερε να ξεκινήσει μόνο αφότου οι φρουροί του και άνδρες της αστυνομίας απώθησαν τους διαδηλωτές. Οι Αρχές δεν προέβησαν σε συλλήψεις, καθώς όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε σωματική επίθεση.
«Υπάρχει ακόμη αναταραχή, αλλά θα προσπαθήσουμε να είμαστε ήρεμοι και να μην συλλάβουμε κανέναν. Τώρα απλώς ρίχνουν χιονόμπαλες, χτυπούν τύμπανα και κάνουν θόρυβο» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Γιόχαν Τόρισον στο Reuters.
Την Τρίτη οι Αρχές είχαν συλλάβει 20 άτομα σε συγκέντρωση με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση Χάαντερ αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διαχείριση της οικονομίας.
Περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή στο Ρέικιαβικ, επιχειρώντας να διαταράξουν την πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση του έτους.
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν παράθυρα στο κτίριο της Βουλής, έριξαν καπνογόνα και κάποιοι πέταξαν μπάλιες χιονιού στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν αναπτυχθεί έξω από το Κοινοβούλιο.
Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς στο Ρέικιαβικ από τον Οκτώβριο όταν η εθνική οικονομία κατέρρευσε υπό το βάρος της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: