Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ο Ομπάμα ανατρέπει τις πολιτικές Μπους για την κλιματική αλλαγή

Στροφή 180 μοιρών ανακοινώνει τη Δευτέρα ο Ομπάμα όσον αφορά βασικές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή: Θα επιτρέψει στις πολιτειακές κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δικά τους όρια στις εκπομπές καυσαερίων από τα οχήματα και θα θέσει δεσμευτικούς στόχους για την αποδοτικότητα των καυσίμων κίνησης.
Η απόφαση του νέου Αμερικανού προέδρου αφορούν κατ' αρχάς την Καλιφόρνια και ακόμα 12 αμερικανικές πολιτείες, οι οποίες είχαν ζητήσει άδεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλουν τα δικά τους όρια στις εκπομπές των οχημάτων.
Ο Τζορτζ Μπους είχε εμποδίσει τα σχέδιά τους με το σκεπτικό ότι η εφαρμογή διαφορετικών κανόνων σε κάθε πολιτεία θα περιπλέξει την κατάσταση για τις επιχειρήσεις, μια άποψη με την οποία ταυτόζονταν και οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Τώρα, ο Ομπάμα θα δώσει τώρα στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας να επανεξετάσει το αίτημα των 13 πολιτειών για μονομερή δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, σκοπεύει να δώσει εντολή στο υπουργείο Μεταφορών να θεσπίσει το Μάρτιο στόχους για την αποδοτικότητα των καυσίμων κίνησης που θα ισχύσουν από το 2011. Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι έως το 2020 η κατανάλωση των αυτοκινήτων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με σήμερα και να φτάσει τα 13 χιλιόμετρα ανά λίτρο καυσίμου.
Οι δύο νέες πολιτικές θα ανακοινωθούν από τον Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, δήλωσαν στο Reuters και στο AP κυβερνητικοί αξιωματούχοι που κράτησαν την ανωνυμία τους για να μην προκαταλάβουν τις δηλώσεις του προέδρου.
Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά την κλιματική αλλαγή, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέταξε στο σχεδίο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύψους περίπου τριών δισ. δολαρίων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: