Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Διεθνοποιείται ο έλεγχος του διαδικτύου

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και η εταιρεία ICANN, ο αμερικανικός φορέας που διαχειρίζεται το διαδίκτυο διεθνώς, προχώρησαν σε μια νέα συμφωνία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα η ICANN να γίνει πιο αυτόνομη και η εποπτεία της να περάσει πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό στη διεθνή κοινότητα και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC.
Η συμφωνία θεωρείται ότι οδηγεί στην χαλάρωση του παραδοσιακού ελέγχου των ΗΠΑ πάνω στο Ίντερνετ, o οποίος είχε επικριθεί, εδώ και χρόνια, από πολλές πλευρές, τόσο από άλλα κράτη (ευρωπαϊκά, την Κίνα κ.α.), όσο και από οργανώσεις πολιτών και επιστημόνων.Η νέα συμφωνία χαιρετίστηκε, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι σήμερα ασκούσε κριτική στις ΗΠΑ για το ρόλο τους στη λειτουργία του Ίντερνετ και για τον τρόπο που ήλεγχε την ICANN. "Οι χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο μπορούν τώρα να περιμένουν ότι οι αποφάσεις της ΙCANN θα είναι πιο ανεξάρτητες και πιο υπεύθυνες, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων", δήλωσε η επίτροπος της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία πρόσφατα είχε ζητήσει η ICANN να γίνει "πλήρως ανεξάρτητος οργανισμός".
Τη συμφωνία, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2009, ακριβώς 40 χρόνια μετά την σύνδεση για πρώτη φορά δύο υπολογιστών σε δίκτυο (γι΄ αυτό θεωρείται η ημερομηνία γέννησης του διαδικτύου), χαιρέτισε και η Google. "Χαιρετίζουμε την ωρίμανση του ρόλου της ICANN, όσον αφορά τη φροντίδα για τη σταθερότητα του Διαδικτύου", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έρικ Σμιντ.
Η ICANN -Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης- είναι μη κερδοσκοπική ιδιωτική εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια, που ιδρύθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση το 1998 και υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Επιβλέπει, μεταξύ άλλων, τους διαδικτυακούς χώρους ανώτατου επιπέδου (π.χ. .com, .org, .net κ.α.).Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι εκθέσεις πεπραγμένων της ICANN θα ελέγχονται πια από τη διαδικτυακή κοινότητα και από εκπροσώπους κυβερνήσεων. Μέχρι τώρα "η ICANN συνέτασσε εκθέσεις και τις παρέδιδε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τώρα θα παραδίνουμε αυτές τις εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και θα τις δημοσιεύουμε δημόσια για να κάνουν όλοι τα σχόλιά τους", δήλωσε ο επικεφαλής της ICANN Ροντ Μπέκστρομ, πρώην επιχειρηματίας της Σίλικον Βάλεϊ.Επιπλέον, μετά τη νέα συμφωνία, ανεξάρτητες εποπτικές επιτροπές, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων, πλην των ΗΠΑ, θα ελέγχουν πλέον το έργο της ICANN σε τρεις τομείς: την ασφάλεια του διαδικτύου, τον ανταγωνισμό σε αυτό και την διαφάνεια-λογοδοσία. Έτσι, περισσότερες χώρες θα έχουν πια λόγο για το μέλλον του Ίντερνετ.
Το Ίντερνετ ξεκίνησε ουσιαστικά σαν μια ερευνητική πρωτοβουλία του στρατού των ΗΠΑ, με την ονομασία Arpanet, με στόχο να διασφαλίσει τις επικοινωνίες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση έξωθεν μαζικής επίθεσης. Την 1η Οκτωβρίου 1969, για πρώτη φορά, δύο κομπιούτερ συνδέθηκαν σε δίκτυο. Από τότε -και λόγω των ειδικών συνθηκών γέννησης του διαδικτύου- η αμερικανική κυβέρνηση είχε μέχρι σήμερα πρωτεύοντα ρόλο στον έλεγχο του Ίντερνετ, κάτι που δεν συμβάδιζε όμως με τον παγκόσμιο πια χαρακτήρα του.
http://www.capital.gr/News.asp?id=823971

Δεν υπάρχουν σχόλια: