Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ο Ομπάμα «αναθεωρεί» τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού Συστήματος Υγείας

Με τις «ευλογίες» του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η Δημοκρατική πλειοψηφία στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασε το δικό της αναθεωρημένο σχέδιο για την επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης σε δεκάδες εκατομμύρια ανασφάλιστους σήμερα αμερικανούς πολίτες.

Στο νομοσχέδιο-«μαμούθ» των 1.990 σελίδων, που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνεται τελικά η πολυσυζητημένη πρόβλεψη για τη «δημόσια επιλογή» (public option). Θα επιτρέπεται δηλαδή στους ασφαλισμένους να διαλέξουν ανάμεσα στη δημόσια και στην ιδιωτική ασφάλιση.

«Πρόκειται για άλλο ένα ορόσημο στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας» δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης «προσφέρει φθηνή κάλυψη σε εκατομμύρια ανασφάλιστων και υποασφαλισμένων οικογενειών, χαμηλώνοντας το κόστος της περίθαλψης για όλους μας». Απαντώντας στις επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων για το «υψηλό κόστος» της μεταρρύθμισης, το οποίο υπολογίζεται σε 894 δισ. δολάρια ως το 2020, η κυρία Πελόζι υποστήριξε ότι η νέα νομοθεσία όχι μόνο δεν θα αυξήσει, αλλά θα μειώσει το ομοσπονδιακό δημόσιο έλλειμμα κατά 104 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο δεν πρόκειται για καθολική και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση «ευρωπαϊκού τύπου». Και παρά τις θριαμβολογίες, η νίκη απέχει πολύ ακόμη. Στελέχη των Δημοκρατικών παραδέχονται ότι δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει αρκετές ψήφους μέσα στο Δημοκρατικό «μπλοκ» ώστε να «περάσουν» το νέο νομοσχέδιο από τη Βουλή, ενώ η μάχη της Γερουσίας - η οποία θα ξεκινήσει περίπου σε δύο εβδομάδες από σήμερα, με βάση ένα αρκετά διαφορετικό νομοσχέδιο, που θα πρέπει ουσιαστικά να «παντρευτεί» με αυτό της Βουλής- αναμένεται ακόμη σκληρότερη. Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι στο νομοσχέδιο της Γερουσίας περιλαμβάνεται μεν η «public option», αλλά αφήνεται ένα ανοικτό νομικό «παράθυρο», που επιτρέπει στις Πολιτείες των ΗΠΑ να «αυτοαποκλειστούν» από τη δημόσια ασφαλιστική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Βουλή είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο αν περάσει, θα αλλάξει ριζικά τον ασφαλιστικό «χάρτη» των ΗΠΑ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν επιτέλους να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους, ενώ οι μικρότερες θα δικαιούνται κρατικής επιδότησης για να αντέξουν το αυξημένο ασφαλιστικό κόστος. Υπάρχουν επίσης ειδικές προβλέψεις για την επέκταση του ομοσπονδιακού προγράμματος περίθαλψης Μedicaid περίπου σε 15 εκατ. φτωχούς Αμερικανούς.

Ενώ όμως τα αρχικά σχέδια έκαναν λόγο για καθορισμό του κόστους περίθαλψης από το κράτος, το νομοσχέδιο επιτρέπει ουσιαστικά στους γιατρούς και τους ιδιωτικούς οργανισμούς Υγείας, που ελέγχουν τα περισσότερα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, να «διαπραγματεύονται» επί ίσοις όροις με το υπουργείο Υγείας τα επίπεδα χρέωσης των ασθενών. Σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση του συνολικού ιατρικού κόστους για τους καταναλωτές που θα προκρίνουν τη «δημόσια επιλογή»- κάνοντάς τη λιγότερο ελκυστική για τους ασφαλισμένους.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=296647&dt=31/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: