Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Βρετανία: Σάλος από την εμφάνιση του ηγέτη της ακροδεξιάς στo BBC

Ο Βρετανός ακροδεξιός ηγέτης, Νικ Γκρίφιν αρνήθηκε ότι έχει ναζιστικές αντιλήψεις στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, που προκάλεσε πολιτικό σάλο και έφερε την αστυνομία αντιμέτωπη με αντιρατσιστές διαδηλωτές έξω από το στούντιο του BBC.
Στην πρώτη εμφάνιση ενός ακροδεξιού ηγέτη στην σημαντικότερη πολιτική εκπομπή του BBC, ο Γκρίφιν υποστήριξε ότι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει γενοκτονία εναντίον του λαού της χώρας με τις μεταναστευτικές πολιτικές που ακολούθησαν και ότι το Ισλάμ βρίσκεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες της βρετανικής κοινωνίας.
Η πολιτική ελιτ έχει επιβάλει ένα "πολυ-πολιτισμικό ... πείραμα στον βρετανικό λαό", υποστήριξε ο 50χρονος Νικ Γκρίφιν στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής, που διεκόπη αρκετές φορές από τα γέλια και τις αποδοκιμασίες του ακροατηρίου που βρισκόταν στο στούντιο. Η πρόσκληση του BBC να πάρει μέρος στην εκπομπή "Question Time", την οποία παρακολουθούν περίπου 3 εκατομμύρια τηλεθεατές, έχει διχάσει τη βρετανική κοινωνία.
Αντιρατσιστικές οργανώσεις και ορισμένοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί βήμα στο βρετανικό εθνικιστικό κόμμα του Γκρίφιν, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι στο όνομα της ελευθερίας του λόγου δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί ο Γκρίφιν.
Περίπου 500 διαδηλωτές, με πλακάτ που έγραφαν "σταματήστε το φασιστικό BNP" και "διαλύστε το BNP", συγκεντρώθηκαν έξω από τα κτήρια του BBC στο δυτικό Λονδίνο.
Πριν από την εκπομπή οι διαδηλωτές κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό ασφαλείας της αστυνομίας και μερικοί μπήκαν μέσα στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των ταραχών τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και συνελήφθησαν έξι διαδηλωτές.
Ο Γκρίφιν, του οποίου το κόμμα θέλει να απαγορευτεί η είσοδος μεταναστών και να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκλήθη να διευκρινίσει τις θέσεις του για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.
"Δεν είμαι Ναζί, ουδέποτε υπήρξα", απάντησε ο Γκρίφιν. Για το θέμα του Ολοκαυτώματος, ο Γκρίφιν απάντησε : "Δεν έχω καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος".
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζακ Στρο, ο οποίος παρά την αρχική απόφαση του Εργατικού Κόμματος μοιράστηκε τον τηλεοπτικό χρόνο με τον ακροδεξιό πολιτικό, κατηγόρησε τον Γκρίφιν για "συνωμοσιολογία". Ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι η επιλογή των προσκεκλημένων είναι θέμα του BBC, αλλά επισήμανε ότι η εμφάνιση του Γκρίφιν θα ενισχύσει την ακροδεξιά.
Στις εκλογές του Ιουνίου, ο Γκρίφιν και άλλο ένα μέλος του εθνικιστικού κόμματος κέρδισαν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, καθώς η ακροδεξιά έλαβε 900.000 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 6% επί του συνόλου των ψηφισάντων. Η ακροδεξιά δεν εκπροσωπείται στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά αναμένεται ότι θα έχει εκαντοντάδες υποψηφίους στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο Ιούνιο.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1732424

Δεν υπάρχουν σχόλια: