Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας διεξάγεται αύριο στην Ιρλανδία και οι πολίτες της χώρας καλούνται για δεύτερη φορά να πουν «ναι» ή «όχι» στην επικύρωσή της, περίπου 16 μήνες μετά το πρώτο δημοψήφισμα (12 Ιουνίου 2008), στο οποίο τοποθετήθηκαν αρνητικά.
Για να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας απαιτείται να επικυρωθεί από κάθε όλα τα κράτη-µέλη της ΕΕ, σύµφωνα µε τις οικείες συνταγματικές διαδικασίες.
Το αρνητικό δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, μιας χώρας ευνοημένης από την ένταξη της στην Ένωση προκάλεσε «αναταραχή» στην ΕΕ. Ακολούθησαν έντονες, επίσημες και ανεπίσημες διαβουλεύσεις, με κατάληξη την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες (18-19 Ιουνίου 2009) με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες ικανοποίησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο τα αιτήματα των Ιρλανδών, εκφράζοντας, ταυτόχρονα την επιθυμία, όπως τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη έως τα τέλη του 2009.
Χαρακτήρισαν τα αιτήματα αυτά «Μελήματα του Ιρλανδικού Λαού σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας» και έκαναν μια σειρά παραχωρήσεις, που επιτρέπουν να υποστηρίξει κανείς ότι έδωσαν διαβεβαιώσεις στους Ιρλανδούς, οι οποίες προκαταλαμβάνουν ακόμη και τη μελλοντική, θεσμική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα που αναφέρονται.
Με βάση τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των Ιρλανδών συμφώνησαν να δοθούν νομικές εγγυήσεις στους Ιρλανδούς σχετικά με την παιδεία, την οικογένεια, την ουδετερότητα της χώρας, την Επιτροπή, τη φορολογία κ.ά.
Μεταξύ άλλων συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να απαρτίζεται από έναν υπήκοο κάθε κράτους µέλους. Συμφωνήθηκε, επίσης ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν μεταβάλλει, κατά κανένα τρόπο και για κανένα κράτος µέλος, την έκταση ή την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης σε θέµατα φορολογίας.
Αυτές οι ρυθμίσεις, για τις όποιες αρκετοί υποστηρικτές της ΕΕ θα είχαν αντιρρήσεις έμειναν από αυτούς χωρίς σχόλια, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επικύρωσης.
Αν οι Ιρλανδοί με το δεύτερο δημοψήφισμα, πουν «ναι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η διαδικασία της επικύρωσης δεν ολοκληρώνεται. Οι Τσέχοι, πριν από λίγες ημέρες με προσφυγή Γερουσιαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησαν επανεξέταση αρκετών τμημάτων της Συνθήκης και το θέμα θα έχει, ενδεχομένως, λήξει μετά από περίπου έξι μήνες.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται και κάποια άλλη χώρα να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης, κάτι που θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις υποστηρικτών της με πρώτους ίσως τους Γάλλους και τους Γερμανούς.
Ήδη, ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Λελούς με δηλώσεις του σχετικά με ενδεχόμενο νέο «όχι» των Ιρλανδών έδωσε το μήνυμα, ότι οι χώρες που θέλουν τη Συνθήκη θα προχωρήσουν, επικαλούμενος, μάλιστα τις μεγάλες ανάγκες των καιρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου