Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Τσεχία: «Ναι» υπό όρους στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Την εξαίρεση της χώρας του από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων –κάτι που ήδη έχουν επιτύχει Βρετανία και Πολωνία- θέτει ως όρο ο Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Αιτιολογώντας το αίτημά του, ο Βάτσλαβ τόνισε ότι η Τσεχική Δημοκρατία «πρέπει να προστατευτεί από αξιώσεις για την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων και να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του δικαστικού της συστήματος».
Ο Τσέχος πρόεδρος επιθυμεί ουσιαστικά να αποτρέψει την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των Σουδητών Γερμανών, τα οποία κατέσχεσε η Τσεχία κατά την απέλασή τους από το έδαφος της Τσεχοσλοβακίας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Κατανοώ ότι το αίτημά του συνίσταται στο να εξασφαλίσει η Τσεχική Δημοκρατία ένα παρόμοιο διακανονισμό με την Πολωνία και τη Μεγάλη Βρετανία στην επικύρωση του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.
«Κάθε νέα καθυστέρηση στη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας θα στοίχιζε ακριβά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους πολίτες της», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πρόκειται να επισυναφθεί στο κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο Βάτσλαβ Κλάους, μαζί με τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι, είναι οι δύο εναπομείναντες Ευρωπαίοι ηγέτες που δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη. Ο Κατσίνσκι αναμένεται να την υπογράψει αύριο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Μακάρι να προχωρήσει το θέμα μήπως κάνουμε σημαντικά βήματα προς μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη.

geokalp είπε...

θα έχεις προσέξει ότι ήμουν ΔΕΟΠΣ

η ΕΕ που που έμαθα εγώ και είδα λίγο στα '90ς ΔΕΝ υπάρχει...
δυστυχώς έχω αρχίσει να είμαι πολύ καχύποπτος - ευρωσκεπτικιστής που λένε