Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Θύματα της πετρελαιοκηλίδας της ΒΡ πάνω από 5.000 κήτη

Ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας της ΒΡ στην πανίδα του Κόλπου του Μεξικού φέρνει στο φως μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Conservation Letters της Εταιρίας Βιολογίας Διατήρησης (Society for Conservation Biology).
Σύμφωνα με αυτήν, περισσότερα από 5.000 κήτη, φάλαινες και δελφίνια, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσε το 2010 η διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα Deepwater Horizon.
Συνολικά 101 σκελετοί βρέθηκαν στην πληγείσα περιοχή, αν και στην πραγματικότητα, αυτοί οι σκελετοί δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό των ζώων που έχασαν τη ζωή τους από τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο αριθμός αυτός πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί 50 για να έχουμε τον πραγματικό αριθμό των ζώων που χάθηκαν.

«Η πετρελαιοκηλίδα του Deepwater, φαινομενικά είχε σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις στην πανίδα, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφές που προκάλεσε στο περιβάλλον ήταν μικρές», επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών, ο καθηγητής Ρομπ Ουίλιαμς από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

Αυτή η εντύπωση, επισημαίνει ο ίδιος, εξηγείται από το γεγονός ότι στις μέχρι τώρα έρευνες, ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των σκελετών που βρέθηκαν στις ακτές.

Υπό κανονικές συνθήκες, μόνο το 2% των νεκρών ζώων εντοπίζονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ιστορικές εκτιμήσεις του πληθυσμού τους και τα ποσοστά θνησιμότητάς τους στην συγκεκριμένη αυτή περιοχή.

Ο μικρός αριθμός των σκελετών που βρέθηκαν μπορεί επίσης να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι τα ζώα πέθαναν μακριά από τις ακτές. Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε 60 χιλιόμετρα ανοικτά της Λουιζιάνα.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1950173

Δεν υπάρχουν σχόλια: