Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Ισχυρός σεισμός και τσουνάμι στην Ιαπωνία

Οι κάτοικοι του Τόκιο εκκενώνουν τα κτίρια, ενώ κύματα ύψους δέκα μέτρων έπληξαν τις ακτές. Στέγη κτιρίου κατέρρευσε στο Τόκιο και καταπλάκωσε σπουδαστές. Ενας νεκρός στο λιμάνι Σεντάι από το τσουνάμι.
Πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών, σημειώθηκε στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας βίαια τα κτίρια στο Τόκιο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα επάνω, στους 8,9 βαθμούς, το μέγεθος του σεισμού που έπληξε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία.
Τσουνάμι δέκα μέτρων έπληξε το λιμάνι Σεντάι στη βόρεια Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν.
Στην ιαπωνική πρωτεύουσα, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, τα κτίρια σείονταν βίαια επί δύο λεπτά και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.
Στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού, ενώ το πρακτορείο είχε μεταδώσει πως βρίσκονται σε εξέλιξη έξι πυρκαγιές στην περιοχή του Τόκιο.
Κύματα ύψους δέκα μέτρων στις ιαπωνικές ακτές
Κύματα ύψους μέχρι 10 μέτρων για τις ακτές του νησιού Χονσού στον Ειρηνικό εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, «ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες». Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.
Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες, τις Φιλιππίνες, το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.
Διακόπηκε η λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων
Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.
Στο μεταξύ, η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα στην πλευρά του Ειρηνικού διακόπηκε αυτομάτως μετά τον σεισμό.
Σταμάτησαν οι συγκοινωνίες
Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας ακυρώθηκαν, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων. Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.
Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών που έπληξε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ενώ προς την πληγείσα περιοχή κατευθύνονται και πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/03/2011_382390

Δεν υπάρχουν σχόλια: