Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Wikileaks: Συλλήψεις στις ΗΠΑ, σε διαδήλωση για τον Μ. Μάνινγκ

Περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή στην διάρκεια διαδήλωσης που οργανώθηκε κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση όπου κρατείται ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.
«Επρόκειτο για μια δυναμική ενέργεια εκ μέρους Αμερικανών που στηρίζουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ και αντιτίθενται στην αντισυνταγματική φυλάκισή του», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Κέβιν Ζίσε, ο συνήγορος του Δικτύου Υποστήριξης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει το νεαρό στρατιώτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ έξω από τη βάση του Κουάντικο, στη Βιρτζίνια, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 400 υποστηρικτές του Μάνινγκ.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πρώην στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης ο οποίος το 1971 δημοσιοποίησε απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο του Βιετνάμ και η Αν Ράιτ, απόστρατη συνταγματάρχης που έγινε γνωστή όταν διαφώνησε με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Ο 23χρονος Μάνινγκ κρατείται από τον Ιούλιο του 2010 με την κατηγορία της «συνωμοσίας με τον εχθρό» και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια γιατί φέρεται να παρέδωσε στο WikiLeaks χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/03/2011_383844

Δεν υπάρχουν σχόλια: