Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Επεισόδια στην πορεία του Λονδίνου

Σε 211 συλλήψεις προχώρησε χθες η βρετανική αστυνομία ύστερα από τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν ομάδες αναρχικών κατά τη διάρκεια της τεράστιας πορείας διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές στον δημόσιο τομέα.

Την ογκωδέστερη διαδήλωση από το 2003 (χρονιά της μαζικότατης αντιπολεμικής διαμαρτυρίας για το Ιράκ) γνώρισε χθες το Λονδίνο. Περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες πλημμύρισαν την βρετανική πρωτεύουσα διαμαρτυρόμενοι για τις δημοσιονομικές περικοπές της κυβέρνησης.

Επεισόδια στην πορεία του Λονδίνου
Καθηγητές, νοσοκόμες, γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και δεκάδες ακόμη τάξεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, με συνοδοιπόρους σε πολλές περιπτώσεις φοιτητές των λονδρέζικων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, παρέλυσαν το κεντρικό Λονδίνο. Σους συγκεντρωμένους απηύθυνε χαιρετισμό και ο αρχηγός των Εργατικών Έντι Μίλιμπαντ, ο οποίος αν και σε κάποιο σημείο της ομιλίας του προκάλεσε μούδιασμα στο κοινό ΄χαρακτηρίζοντας αναγκαίες κάποιες από τις περικοπές, γενικώς χειροκροτήθηκε.
Επεισόδια στην πορεία του Λονδίνου
Οι διοργανωτές μιλούν για τη μεγαλύτερη -υποστηριζόμενη από συνδικάτα- διαμαρτυρία των τελευταίων 20 ετών. Περισσότερα από 800 λεωφορεία και δεκάδες συρμοί τραίνων από διάφορες περιοχές της χώρας συνέρρεαν όλη τη μέρα στο Λονδίνο καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτη την εξυπηρέτησή τους από τα προγραμματισμένα δρομολόγια.
Δεν είμαστε προνομιούχοι
«Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από τους επικριτές μας είναι έτοιμοι να μας αποκαλέσουν αύριο ως "μειονότητα προνομιούχων" δηλώνει στον Guardian o Μπράντεν Μπάρμπερ, γενικός γραμματέας του κορυφαίου συνδικαλιστικού βρετανικού οργάνου (Trades Union Congress).
«Όμως αυτό που ζητούν οι χιλιάδες των ανθρώπων που ήρθαν σήμερα στο Λονδίνο είναι ένα "Σχέδιο Β" προκειμένου να διασωθούν ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, να επανέλθουν οι άνεργοι στις δουλειές τους και να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσω της ανάπτυξης και της δικαιότερης φορολογίας», συνεχίζει ο Barber.Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τις «ανάλγητες» περικοπές δαπανών, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν ήδη θέσει σε κίνδυνο τις δουλειές 170.000 δημοτικών υπαλλήλων και άλλων 50.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Συλλήψεις και τραυματισμοί
Η γενικά ειρηνική διάθεση των διαδηλωτών (για μια άψογα οργανωμένη και πολύ επαγγελματική διαδήλωση μίλησε ο αρχηγός της Scotland Yard παρά τα επεισόδια) επισκιάσθηκε από τις βίαιες και καταστροφικές επιθέσεις εναντίον συμβόλων πλούτου και… ευδαιμονίας, όπως το ξενοδοχείο Ritz , διάφορες τράπεζες και αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων ενώ αναρχικοί κατέλαβαν το πολυτελές κατάστημα τροφίμων Fortnum and Mason. Η αστυνομία προχώρησε σε 211 συλλήψεις. Εξήντα έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους 13 αστυνομικοί) εκ των οποίων οι 16 χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.
Υπάρχει πραγματικός θυμός
Κανένα από τα δημόσια πεδία της οικονομίας μας δεν πρόκειται να προστατευθεί. Το NHS αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή στην ιστορία του, αφού ο Ντέϊβιντ Κάμερον είναι πρόθυμος να πουλήσει υπηρεσίες αυτού σε οποιονδήποτε προμηθευτή, προκειμένου να το καταστήσει κερδοφόρο, υποστηρίζει ο Μπάρμπερ.
"Η συμμετοχή ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Είναι φανταστικό. Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και μία γενιά στο Λονδίνο", δηλώνει και ο γενικός γραμματέας του ισχυρού συνδικάτου Unite Λιν Κακλάσκι: "Υπάρχει πραγματικός θυμός στη χώρα αυτή και χιλιάδες άνθρωποι έχουν έρθει εδώ για να τον εκδηλώσουν. Στα πανό που κρατούν οι διαδηλωτές κυριαρχεί το σύνθημα: Οι περικοπές δεν είναι η θεραπεία".
Καταδίκη των επεισοδίων

Τα επεισόδια καταδίκασαν πολιτικοί και συνδικαλιστές. Ο αρχηγός των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία. "Καταδικάζω απερίφραστα όσους προχώρησαν σε πράξεις βίας", είπε.

Ο γενικός γραμματέας του κορυφαίου συνδικαλιστικού βρετανικού οργάνου, του Trades Union Congress (TUC) Μπράντεν Μπάρμπερ, αφού καταδίκασε τα επεισόδια, τόνισε ότι η δραστηριότητα λίγων εκατοντάδων ατόμων δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από το μήνυμα της επίσημης διαδήλωσης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=59220953

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: