Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Βρετανία: Παροχή κινήτρων για ΑΠΕ στα νοικοκυριά

Το παράδειγμα των υπόλοιπων κρατών αποφάσισε να ακολουθήσει η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα τις λεπτομέρειες του προγράμματος αποκλιμάκωσης της τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (feed-in tariff – FIT).

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο να παρέχει κίνητρα στα νοικοκυριά και τις κοινότητες για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρισμό και την αγορά του πλεονάσματος από το κράτος.

Πρόκειται για το πρώτο κρατικό πρόγραμμα που τίθεται σε εφαρμογή στη Βρετανία και θα παρέχει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και άλλες μορφές καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Πολ Κινγκ, διευθύνοντα σύμβουλο του Green Building Council της Βρετανίας, στο CNN, η στήριξη του κλάδου καθαρών μορφών ενέργειας θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου.

Οι έρευνες δείχνουν ότι με έναν επιτυχημένο μηχανισμό παροχής κινήτρου (όπως το πρόγραμμα FIT) μπορεί να καλυφθεί έως το 6% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνει η Τζέμα Ρόμπινσον, από την Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας στο CNN.

Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ανανεώσιμης Ενέργειας, του Friends of the Earth και του Co-Operative Group, το 71% των Βρετανών ιδιοκτητών δήλωσαν ότι θα σκέφτονταν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν συστήματα καθαρής ενέργειας εάν επιδοτούνταν σε ικανοποιητικό βαθμό.

«Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά δεν θα εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ μόνο τα καινούργια σπίτια αλλά και τα υφιστάμενα», υποστηρίζει ο Στιβ Τέρνερ από την Home Builders Federation.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1775403

Δεν υπάρχουν σχόλια: