Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα στην Ισπανία μετά το κάλεσμα των εργατικών ενώσεων ενάντια στην πρόταση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Εκτός από τις τρεις σημαντικότερες πόλεις της Ισπανίας την πρωτεύουσα Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες δέκα πόλεις, μετά το κάλεσμα των συνδικάτων UGT (Γενική Ένωση Εργατών) και CCOO (Επιτροπές Εργατών) με κεντρικό σύνθημα: «Όχι στην αύξηση ηλικίας, η λύση δεν βρίσκεται στη μείωση της κοινωνικής προστασίας».

Κι άλλες διαδηλώσεις προβλέπονται για απόψε στη Τζιρόνα, τη Λέριδα, την Ταραφόνα και την Τορτόσα στην Καταλωνία, το Λογρόνιο και το Οβιέδο στον βορρά και το Αλικάντε και το Καστελιόν, στα ανατολικά.

Οι κινητοποιήσεις στη χώρα θα διαρκέσουν έως τις 6 Μαρτίου με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται αύριο στην Ανδαλουσία και την Παρασκευή στο Μπιλμπάο.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου το 84% των Ισπανών είναι αντίθετοι στην πρόταση της κυβέρνησης του Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο να αυξήσει προοδευτικά τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εθνικού συνταξιοδοτικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Είναι η πρώτη φορά από την ανάρρησή του στην εξουσία, προ εξαετίας, που ο Θαπατέρο βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές κινητοποιήσεις από την μεριά των συνδικάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: