Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Νέο μπλοκ συγκροτούν Λατινική Αμερική και Καραϊβική «διαγράφοντας» ΗΠΑ και Καναδά




Τη συγκρότηση ενός νέου περιφερειακού μπλοκ συγκροτούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, εξαιρώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η απόφαση ελήφθη στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής που φιλοξενεί το Μεξικό στο Κανκούν με τη συμμετοχή 24 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Το νέο μπλοκ θα μπορούσε να λειτουργήσει εναλλακτικά απέναντι στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), το κύριο φόρουμ για τις περιφερειακές υποθέσεις τα τελευταία 50 χρόνια, στο οποίο κυριαρχεί η αμερικανική πολιτική και εδρεύει η Ουάσινγκτον.

Στόχος του νέου φόρουμ θα είναι «η περιφερειακή ολοκλήρωση, με βάση της αξία της βιώσιμης ανάπτυξης των κρατών της περιοχής και η προώθηση των περιφερειακών προγραμμάτων σε διεθνές επίπεδο, ώστε να ενισχυθεί η θέση μας σε σημαντικά διεθνή γεγονότα» δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν.

Ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο χειροκρότησε την ανακοίνωση του Φελίπε Καλδερόν, χαιρετίζοντας μία ιστορική κίνηση «προς την ίδρυση ενός καθαρού περιφερειακού οργανισμού κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

Η Αβάνα είχε αποβληθεί από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών το 1962 εξαιτίας του σοσιαλιστικού πολιτικού συστήματος. Το 2009 ο OAS ψήφισε υπέρ της επιστροφής της Κούβας στους κόλπους του οργανισμού, αλλά η χώρα αρνήθηκε να επανενταχθεί.

Τη στήριξή του στην πρόταση για τη συγκρότηση του νέου φόρουμ εξέφρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, τονίζοντας ότι είναι μία κίνηση μακριά από την «αποικιοκρατική» συμπεριφορά των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών μαστίζεται από τριβές μεταξύ χωρών της Λατινικής Αμερικής και των ΗΠΑ σχετικά με την οικονομική πολιτική και το εμπόριο. Το φόρουμ δέχεται επικρίσεις ότι προωθεί τα αμερικανικά συφμέροντα σε βάρος άλλων μελών, αναφέρει σχετικά το BBC.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: