Η Google και η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου να καταδικάσει τρία στελέχη της εταιρείας λόγω της ανάρτησης ενός βίντεο που έδειχνε ένα αυτιστικό αγόρι να κακοποιείται φραστικά από συμμαθητές του.
Τα τρία στελέχη της Google καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του αγοριού. Η εταιρεία, πάντως, σκοπεύει να καταθέσει έφεση θεωρώντας ότι η απόφαση είναι άδικη και στρέφεται κατά της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο.
Το επίμαχο βίντεο αναρτήθηκε το 2006 στην υπηρεσία Google Video και σύντομα ανέβηκε στη λίστα με τα «πιο διασκεδαστικά» βίντεο στην Ιταλία, συγκεντρώνοντας 5.500 επισκέπτες στους δύο μήνες που παρέμεινε online.
Η Google απέσυρε το βίντεο όταν ενημερώθηκε από την αστυνομία για την ύπαρξή του και οι τέσσερις μαθητές που είχαν βιντεοσκοπήσει την υβριστική επίθεση προς το συμμαθητή τους και την ανέβασαν στο Διαδίκτυο αποβλήθηκαν από το σχολείο τους στο Τορίνο.
Εναντίον της Google κινήθηκε ο πατέρας του αγοριού, ο οποίος όμως αργότερα απέσυρε την κατηγορία, καθώς και η οργάνωση Vivi Down για τα δικαιώματα των παιδιών με σύνδρομο Ντάουν (στο βίντεο, οι μαθητές αποκαλούσαν λανθασμένα το αγόρι «μογγολάκι» και πολλοί υπέθεσαν ότι το θύμα έπασχε από σύνδρομο Ντάουν).
Ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης θεωρεί ότι η καταδικαστική απόφαση «εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα για την ελευθερία πάνω στην οποία βασίστηκε η ανάπτυξη του Διαδικτύου», δεδομένου ότι οι τρεις κατηγορούμενοι δεν είχαν καμία συμμετοχή στη δημιουργία ή την ανάρτηση του βίντεο.
Η εταιρεία επεσήμανε ότι η αμερικανική, η ευρωπαϊκή αλλά και η ιταλική δικαιοσύνη δεν απαιτούν από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να ελέγχουν εκ των προτέρων το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους. Οι εταιρείες του Διαδικτύου είναι υποχρεωμένες να απομακρύνουν το παράνομο υλικό όταν ενημερώνονται για την ύπαρξή τους, ωστόσο θα ήταν πρακτικά αδύνατο να ελέγχουν όλο αυτό το υλικό πριν από τη δημοσίευσή του.
Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη προσέφερε στήριξη στη Google εκφράζοντας «απογοήτευση» για την απόφαση. «Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατέστησε σαφές στις 21 Ιανουαρίου [σε δηλώσεις για τη διαδικτυακή ελευθερία στην Κίνα] ότι το ελεύθερο Διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο ανθρώπινο δικαίωμα που χρήζει προστασίας στις ελεύθερες κοινωνίες» αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας.
Την αντίθεσή τους στη δικαστική απόφαση εξέφρασε επίσης μια αμερικανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο, το Center for Democracy and Technology: «Ανησυχούμε ότι μη δημοκρατικές χώρες θα χρησιμοποιήσουν την απόφαση ως προηγούμενο για να θεωρούν τις εταιρείες υπεύθυνες για το περιεχόμενο που φιλοξενούν» δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Αρι Σουάρτζ.
Από την πλευρά του, ο δημόσιος κατήγορος Αλφρέντο Ρομπλέντο αντέτεινε ότι «τα δικαιώματα μιας εταιρείας δεν μπορεί να υπερέχουν της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου».
Η καταδικαστική απόφαση αφορά τον Πίτερ Φλάις, σύμβουλο της Google για θέματα ιδιωτικότητας, τον Ντέιβιντ Ντράμοντ, αντιπρόεδρο και επικεφαλής του νομικού τμήματος, και τον Τζορτζ Ρέις, οικονομικό διευθυντής της εταιρείας στην Ιταλία που πλέον έχει αποσυρθεί.
Και οι τρεις ζουν και εργάζονται εκτός Ιταλίας και καταδικάστηκαν ερήμην.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου