Μια πεπειραμένη 40χρονη εκπαιδεύτρια σκοτώθηκε από μια όρκα πέντε τόνων που την άρπαξε και την παρέσυρε μέσα σε πισίνα του διάσημου θαλάσσιου πάρκου SeaWorld της Φλόριντα -είναι μάλιστα η τρίτη φορά που το ίδιο ζώο εμπλέκεται σε ανθρώπινους θανάτους.
Η άτυχη Ντον Μπράνσο, εκπαιδεύτρια θαλάσσιων θηλαστικών για 16 χρόνια, «χάιδευε το κεφάλι της όρκας όταν αυτή την άρπαξε και την τράβηξε μέσα» δήλωσε στο Reuters ο Τσακ Τόμπκινς, επικεφαλής των εκπαιδευτών στο πάρκο.
Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης. Το προσωπικό του SeaWorld έσπευσε να εκκενώσει το χώρο και οι συνάδελφοι της εκπαιδεύτριας προσπάθησαν να τη σώσουν με δίχτυα, τελικά όμως την ανέσυραν πνιγμένη.
Επισκέπτες του πάρκου που βρίσκονταν στο χώρο υποβρύχιας παρατήρησης την ώρα της επίθεσης δήλωσαν ότι είδαν την όρκα να κολυμπά τραντάζοντας μια γυναίκα που κρατούσε στο στόμα της.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Associated Press ότι άκουσαν πως η 30χρονη όρκα «Τίλικουμ» αρνιόταν να υπακούσει στις οδηγίες και συμπεριφερόταν σαν απείθαρχο παιδί στη διάρκεια ενός προηγούμενου σόου την ίδια ημέρα.
Το πάρκο SeaWorld του Ορλάντο έκλεισε μετά το περιστατικό και το SeaWorld του Σαν Ντιέγκο ακύρωσε τα σόου με όρκες.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πάρκου, ο Τίλικουμ ήταν μια από τις τρεις όρκες που είχαν εμπλακεί το 1991 στο θάνατο μιας άλλης εκπαιδεύτριας που γλίστρησε και έπεσε στην πισίνα ενός πάρκου στον Καναδά.
Ο Τίλικουμ πωλήθηκε τότε στο SeaWorld του Ορλάντο και το 1999 ενεπλάκη σε ένα ακόμα θανατηφόρο περιστατικό. Ένας άνδρας που κατάφερε να ξεφύγει από την ασφάλεια του πάρκου για να μείνει εκεί το βράδυ βρέθηκε την επόμενη ημέρα νεκρός από υποθερμία, γυμνός και μελανιασμένος, πάνω στην πλάτη της όρκας,
Οι εργαζόμενοι του SeaWorld έχουν εξάλλου δεχθεί επιθέσεις και από άλλες όρκες. Το Νοέμβριο του 2006, ένας εκπαιδευτής γλίτωσε με ένα κάταγμα του ποδιού όταν το κυρίαρχο θηλυκό της ομάδας τον δάγκωσε και τον τράβηξε στην πισίνα. Ακόμα ένα παρόμοιο συμβάν είχε αναφερθεί το 2004.
Η όρκα (Orcinus orca), το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας των δελφινιών, είναι γνωστή και ως «φάλαινα δολοφόνος» λόγω της εξυπνάδας με την οποία κυνηγά μεγάλα ψάρια, φώκιες, ακόμα και άλλα δελφίνια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου