Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Μοντέλο Σαρκοζί για το Δημόσιο

Η γαλλική κυβέρνηση προωθεί νομοθέτημα που προβλέπει απολύσεις εκπαιδευτικών, εφοριακών, υπαλλήλων μουσείων, αλλά όχι στρατιωτικών και αστυνομικών

ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ | Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ενα βήμα ακόμη προς τη... σχετικοποίηση της εργασιακής ασφάλειας των δημοσίων υπαλλήλων επιχειρεί η γαλλική κυβέρνηση, καταθέτοντας στις 11 Φεβρουαρίου το διάταγμα για την «κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων» . Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν παρουσίασε τη νέα διευθέτηση λέγοντας ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν περισσότερες εγγυήσεις», καθώς «το κράτος θα υποχρεώνεται σε τρεις προτάσεις νέας θέσης σε έναν υπάλληλο του οποίου η θέση καταργείται» . Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της FSU (πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομοσπονδία του Δημοσίου) Ζεράρ Ασκερί, επί της ουσίας η νέα διευθέτηση «εγκαινιάζει μια διαδικασία με την οποία ο δημόσιος υπάλληλος χάνει τη θέση του, τον μισθό του, όχι για επαγγελματικό λάθος, αλλά για τις ανάγκες μιας αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας» . Ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας το παραδέχθηκε, αν και μείωσε την αριθμητική εμβέλεια του μέτρου εξηγώντας ότι, από τους 5 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους, η «διευθέτηση» θα αφορά μόνο 6.000 με 8.000 ετησίως.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι «πολλές δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλων ετησίως» θα απειλούνται με απόλυση. Εκτιμούν επίσης ότι η «διευθέτηση» συνιστά ένα καίριο πλήγμα κατά της εργασιακής ασφάλειας επιλεκτικά σε τομείς όπου ακόμη ισχύει.

Ετσι, το μέτρο δεν αφορά όλο το Δημόσιο, αλλά τον κεντρικό κορμό των 2,5 εκατομμυρίων δασκάλων, καθηγητών, εφοριακών, υπαλλήλων μουσείων, όχι όμως τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς ή το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως σημείωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Ερίκ Βερτ, «μια ανάλογη ρύθμιση ισχύει εδώ και 15 χρόνια χωρίς να υπάρξουν μαζικές απολύσεις». Ωστόσο «η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν βρίσκεται σε φάση μαζικής καταστροφής θέσεων εργασίας, όπως συμβαίνει σήμερα με την κεντρική δημόσια διοίκηση, η οποία από το 2007 έχει καταργήσει περί τις 100.000 θέσεις εργασίας» αντιτείνει η γενική γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης FΟ Ανν Μπαλταζάρ.

Ε πιπλέον, το νομοσχέδιο για την «κινητικότητα» διαθέτει και άλλες διευθετήσεις προς την ίδια κατεύθυνση ελαστικοποίησης. Ετσι, για πρώτη φορά προβλέπει τον «δανεισμό εργαζομένων» από το Δημόσιο. Ο νεωτερισμός αυτός πρέπει να συνεκτιμηθεί με τις πρόσφατες δηλώσεις της γαλλικής κυβέρνησης ότι «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη βαθμιαία μονιμοποίηση των συμβασιούχων» στο Δημόσιο, που έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τη μορφή αναπληρωτών, συμβασιούχων πολύ μικρού χρόνου, καθώς και συμβασιούχων έργου. Σύμφωνα με τη FSU, οι εργαζόμενοι σε διάφορες τέτοιες μορφές εργασίας είναι σχεδόν 1 εκατομμύριο στο γαλλικό Δημόσιο και αντιπροσώπευαν το 2007 το 14% του προσωπικού της κεντρικής διοίκησης, το 21% της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το 14% στον τομέα της Υγείας.

Τα συνδικάτα συναντώνται τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, για να μπλοκάρουν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που αποτελεί άλλωστε την εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε ήδη από τον περυσινό Αύγουστο.

Τα συνδικάτα είχαν και τότε κατακρίνει το νομοσχέδιο και περίμεναν πλέον την κατάθεση του σχετικού διατάγματος. Ωστόσο, τώρα που ήρθε η ώρα, στο υπουργικό περιβάλλον του Βερτ, σύμφωνα με τον Ρεμί Μπαρού της εφημερίδας «Le Μonde», επικρατεί εφησυχασμός, ιδιαίτερα μετά τις χλιαρές κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στις 21 και των καθηγητών στις 30 Ιανουαρίου- παρ΄ όλο που στην πρώτη συμμετείχε και το 40% των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα συμμερίστηκε την άποψη ότι διαλύεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αλέν Βινταλιές χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή».

Η κυβέρνηση διά του υπουργείου Προϋπολογισμού αντεπιτίθεται θυμίζοντας ότι η δυνατότητα απόλυσης στο Δημόσιο εγγράφηκε για πρώτη φορά στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα το 1984, από τον κομμουνιστή υπουργό Ανισέ Λε Πορς της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών- Κομμουνιστών της Πιερ Μορουά. Πέραν της «επαγγελματικής κατάστασης» και της «κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων», η γαλλική κυβέρνηση προανήγγειλε ότι επιπλέον μελετάται και ένας νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του Δημοσίου.

Διότι, όπως είχε δηλώσει ήδη από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2007 ο Φρανσουά Φιγιόν αναλαμβάνοντας την προεδρία της κυβέρνησης, «η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας»!

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: