Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ιταλία: «Πράσινο φως» στη δωρεάν χορήγηση φαρμάκου με κάνναβη

Το δικαστήριο της πόλης Αβετσάνο, στην περιοχή Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας έδωσε «πράσινο φως» στη χρήση φαρμάκου -που περιέχει ως κύριο συστατικό την ινδική κάνναβη- για θεραπευτικό σκοπό.

Η δικαστής Ελιζεμπέτα Πιεράτσι, με απόφασή της, ορίζει ότι πρέπει να επιτραπεί η χορήγηση, με έξοδα του εθνικού συστήματος υγείας, ενός φαρμάκου που παρασκευάζεται κυρίως με κάνναβη σε ασθενή που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο συγκεκριμένος ασθενής είναι 43 ετών και ονομάζεται Μάρκο Ντι Πάολα. Είναι η πρώτη φορά που στην Ιταλία λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση.

Το τοπικό υποκατάστημα του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας, «θα πρέπει να προμηθευτεί το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, διότι είναι το μόνο που μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα και τον πόνο του ασθενή», αναφέρεται στην απόφαση.

Ο ιταλικός τύπος, δημοσιεύει σήμερα δήλωση του Ντι Πάολα, με την οποία εκφράζει «την ικανοποίησή του για τη νίκη αυτή, μια νίκη όλων όσων αναγκάζονται, εξαιτίας παράλογων απαγορεύσεων, να στερηθούν θεραπείες που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο τους».

H απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη με κατεπείγουσα διαδικασία (λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ασθενούς) βάσει του άρθρου 32 του ιταλικού συντάγματος, που διασφαλίζει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να μπορεί να περιθάλπεται και να θεραπεύεται με τον καταλληλότερο τρόπο.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση για τα Δικαιώματα των Ιταλών Καταναλωτών και Πολιτών Aduc, τονίζει σχετικά: «αναγκαζόμαστε και πάλι να διαπιστώσουμε ότι για να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα που θεσπίζει το σύνταγμα, ο πολίτης πρέπει τελικά να ακολουθήσει την δικαστική οδό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: