Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Διαμαρτυρίες για "χαλάλ" fast food στη Γαλλία

Μια αλυσίδα fast-food στη Γαλλία αντιμετωπίζει προβλήματα από την ώρα που παρήγγειλε σε κάποια υποκαταστήματά της να σερβίρουν μόνο «χαλάλ» μπιφτέκια και μπέργκερ, προκειμένου να προσελκύσει Μουσουλμάνους πελάτες.

Το πείραμα της αλυσίδας εστιατορίων Quick έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις Γάλλων πολιτικών, οι οποίοι δηλώνουν ότι η εταιρία παραβιάζει την κοσμική παράδοση της Γαλλίας, όπου ζει ο μεγαλύτερος μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης, δηλαδή 5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι.

Οκτώ εστιατόρια ταχείας εστίασης της αλυσίδας σερβίρουν μόνο βόειο κρέας χαλάλ, δηλαδή κρέας από αγελάδες οι οποίες έχουν σφαγιαστεί σύμφωνα με την ισλαμική πρακτική και δεν σερβίρεται καθόλου χοιρινό κρέας («χαλάλ» σημαίνει στα αραβικά «επιτρεπόμενο, θεμιτό.» Είναι το αντίθετο του «χαράμ». )

Σε μια από τις πόλεις της βόρειας Γαλλίας όπου σερβίρονται μόνο τροφές «χαλάλ», ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά της εταιρίας με την κατηγορία των διακρίσεων.

Τα τρόφιμα χαλάλ είναι μια μεγάλη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση στη Γαλλία. Σύμφωνα με έρευνα, η αγορά κρέατος χαλάλ θα ανέλθει στα 5,5 δισ. ευρώ φέτος, μέγεθος διπλάσιο από τον τζίρο της αγοράς οργανικών τροφίμων.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/569917/ArticleNewsWorld.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: