Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ιαπωνία: 90.000 σε καταφύγια τρεις μήνες μετά το σεισμό

Σε καταφύγια και κέντρα υποδοχής παραμένουν τουλάχιστον 90.000 Ιάπωνες τρεις μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Όπως μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, έχουν κατασκευαστεί συνολικά 28.000 προσωρινές κατοικίες, από τις συνολικά 52.000 που έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει η κυβέρνηση. Οι κατοικίες αυτές προορίζονται για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις περιοχές με πυρηνικές εγκαταστάσεις ή σε μέρη που επλήγησαν από το τσουνάμι. Όπως εκτιμούν ειδικοί, δεν διαφαίνεται ελπίδα οι πολίτες αυτοί να μπορέσουν μια ημέρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ωστόσο πολλοί από τους πληγέντες από την καταστροφή αρνούνται να μεταστεγαστούν στις προσωρινές κατοικίες καθώς φοβούνται ότι εκεί δεν θα έχουν τις υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχονται στα καταφύγια. Μερικές από τις συγκεκριμένες οικιστικές μονάδες έχουν ανεγερθεί σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ένας λόγος για το αργό ρυθμό αποκατάστασης και ανοικοδόμησης είναι η πολύ μεγάλη ποσότητα των χαλασμάτων που πρέπει να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, μόνο το 22% των 2.400 τόνων ερειπίων έχει απομακρυνθεί από την περιοχή.
Με την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, 120.000 Ιάπωνες έχασαν τη δουλειά τους στις περιφέρειες Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα, όπου ο αριθμός των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 49.000, μετέδωσε το ΝΗΚ.
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν -ο οποίος κατηγορείται για κακή διαχείριση της κρίσης μετά την καταστροφή- αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα το λιμάνι Καμαΐσι στην Ιουάτε, από τις πλέον πληγείσες πόλεις, σε φόρουμ που οργανώνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των επιζησάντων. «Η βοήθεια που δόθηκε από τις αρχές στις πληγείσες περιοχές δεν ήταν αρκετή», τονίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Yomiuri. «Ο καθαρισμός των περιοχών από τα ερείπια καθυστέρησε υπερβολικά και η κατασκευή των προσωρινών κατοικιών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανοικοδόμηση της παράκτιας ζώνης Τοχόκου, που καλύπτεται από μπάζα 25 εκατομμυρίων τόνων και 16 εκατομμύρια τόνους λάσπης θα χρειαστεί χρόνια και κονδύλια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο απολογισμός της καταστροφής ανέρχεται σε 15.405 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 9.214 στην περιφέρεια Μιγιάγκι, 4.532 στην Ιουάτε και 1.594 στη Φουκουσίμα, ενώ 8.095 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εθνικής Αστυνομίας.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1992310

Δεν υπάρχουν σχόλια: