Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ο νέος «Ρίγκαν» είναι µορµόνος




Πάµπλουτος, πολύτεκνος και µορµόνος είναι ο Τζον Χάντσµαν, άλλο ένα στέλεχος των Ρεπουµπλικανών– το όγδοο – που ανακοίνωσεχθες τηνυποψηφιότητά του για το χρίσµατου κόµµατοςστις προεδρικέςεκλογές του2012. Ο51χρονος πρώην κυβερνήτης της Γιούτα και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στηνΚίνα επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από το ίδιο σηµείο στο Νιου Τζέρσι, το πάρκο Λίµπερτι Στέιτ µε φόντο τοΑγαλµα της Ελευθερίας, από όπου είχε ξεκινήσει την πορεία του προς την προεδρία ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ενώ τόνισε ότι χρειάζονται «σκληρές αποφάσεις» προκειµένου να αντιµετωπιστεί το χρέος της χώρας.

«Εάν δεν τις πάρουµε, σε δέκα χρόνια κάθε δολάριο από τα οµοσπονδιακά έσοδα θα πηγαίνει γιανα καλύψειτην ιατρική περίθαλψη, τις συντάξεις και τους τόκους του χρέους», είπε, δηµιουργώντας έτσι έναν ξεκάθαρο πόλο γιατους συντηρητικούς ψηφοφόρους απέναντι στον Μπαράκ Οµπάµα και την πολιτική του.

∆εν είναι λίγα τα στελέχητου ∆ηµοκρατικού Κόµµατος που θεωρούν ότι ο Χάντσµαν, οοποίος υπήρξε ιδιαίτεραδηµοφιλήςκυβερνήτης στη Γιούτα και έχει µετριοπαθείς θέσεις που µπορούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους καιπέραν του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος, είναι ένας πιθανός ισχυρός αντίπαλος του Οµπάµα παρότι δεν είναι τόσο γνωστό όνοµα στην εσωτερική πολιτική σκηνή όπως ο Μιτ Ρόµνεϊ ή η Σάρα Πέιλιν.

ΤονΜάιοτου2009ο Μπαράκ Οµπάµα είχε διορίσει τον Χάντσµαν πρεσβευτή στην Κίνα για να δείξει ότι ξεπεράστηκαν οι στενές πολιτικές γραµµές µεταξύ των δύο κοµµάτων και τώρα αυτό αποτελεί επιχείρηµα των άλλων υποψηφίων για το χρίσµα των Ρεπουµπλικανών, εναντίον του. «Σέβοµαι τον πρόεδρο», δήλωσε χθες σπεύδοντας να τονίσει ότι «έχουµε όµως διαφορετικές απόψεις για το πώς θα βοηθήσουµε τη χώρα που αγαπάµε. Ωστόσο, η ερώτηση στην οποία καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι είναι ποιος θα γίνει καλύτερος πρόεδρος, όχι ποιος είναι ο καλύτερος Αµερικανός».Ο Χάντσµαν παραιτήθηκε από τη θέση του πρεσβευτή στο Πεκίνο τονΑπρίλιο για να επιστρέψειστις ΗΠΑκαι να ξεκινήσει την εκστρατεία του. Μάλιστα η επιστολή παραίτησής του χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα έντονη απέναντι στονΟµπάµα, κάτι που κατά πολλούς επιβεβαίωσε τις πολιτικές φιλοδοξίες του και τηναπόσταση που ήθελε να πάρει.

Εκτός από το πάθος του για τις µοτοσυκλέτες και τη ροκ µουσική, ο Χάντσµαν διαθέτει µεγάλη εµπειρία στην εξωτερική πολιτική, αλλά έχει ασχοληθεί γιαπολλά χρόνια και µετον επιχειρηµατικότοµέα καθώς ήταν επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης – µιας µεγάλης εταιρείας χηµικών µε παραρτήµατα σε πολλές χώρες του κόσµου. Είναι πάµπλουτος, γεγονός που στις ΗΠΑ ηρεµεί τους ψηφοφόρους οι οποίοι πιστεύουν ότι έτσι δεν έχουν να ανησυχούν για ζητήµατα διαφθοράς, ενώ ενδιαφέρων είναι καιο τρόποςµε τον οποίον ο πατέρας του Τζον έγινε ο 937ος πιο πλούσιος Αµερικανός: ιδιοκτήτης µιας εταιρείαςπακέτωνκαι αµπαλάζ,ήταν οάνθρωποςπου επινόησε το πακέτο ενός αµερικανικού συµβόλου, τουBig Mac της McDonalds.

ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΧΑΝΤΣΜΑΝ, εκτός από µεγάλη περιουσία έχει επτάπαιδιά – µεταξύ τωνοποίων και δύο υιοθετηµένες κόρες, η µία από την Κίνα και η άλλη από την Ινδία, καθώς και έναν γιο ο οποίος βρίσκεται στη στρατιωτική ακαδηµία της Ανάποληςκαι σκοπεύει να µπει στις Ειδικές∆υνάµεις.

Η τέλεια φωτογενής οικογένεια για τον Λευκό Οίκο,γράφουν αρκετοί αναλυτές, καθώς οι Αµερικανοί έχουν να δουν µια τόσο πολυπληθή οικογένεια προέδρου από την εποχή του Τζον Τάιλερ, το 1841 (εκείνος βέβαια είχε 15 παιδιά).

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: