Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Τέξας: Εκτέλεσαν άτομο με νοητική στέρηση


Στη φυλακή  «Χάντσφιλ» εκτελέστηκε χθες 32χρονος με πιθανή νοητική στέρηση, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1998 για διπλή δολοφονία. Πρόκειται για τον έκτο θανατοποινίτης που εκτελείται φέτος στο Τέξας, την πολιτεία των ΗΠΑ που εφαρμόζει με ζήλο τη θανατική ποινή.
Ο Μάθις ήταν 19 ετών το 1998 όταν πυροβόλησε εναντίον τριών ατόμων σε ένα σπίτι όπου γινόταν διακίνηση κρακ. Δύο άνδρες 24 και 31 ετών σκοτώθηκαν και μία έφηβη έμεινε παράλυτη.
Καταδικάσθηκε σε θάνατο το 1999, τρία χρόνια αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αποφασίσει ότι η εκτέλεση ενός ατόμου με νοητική στέρηση παραβιάζει τη συνταγματική απαγόρευση για απάνθρωπη και ασυνήθιστη τιμωρία και πέρασε 12  χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθανάτων.
Οι συνήγοροί του προσέφυγαν κατά της εκτέλεσης της ποινής του επικαλούμενοι τα  αποτελέσματα των τεστ που έγιναν και από την πολιτειακή σωφρονιστική υπηρεσία,  που έδειχναν ότι είχε Δείκτη Ευφυΐας χαμηλότερο από 60, του ελάχιστου ορίου που απαιτείται για να εκτελεσθεί μία θανατική ποινή.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και επέτρεψε την εκτέλεση  της ποινής λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: