Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Η Γαλλία επιβεβαιώνει ότι έστειλε όπλα στους Λίβυους εξεγερμένους

Το γαλλικό επιτελείο ενόπων δυνάμεων επιβεβαίωσε σήμερα ότι γαλλικά αεροσκάφη εφοδίασαν τους εξεγερμένους της Λιβύης με όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα και φάρμακα που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα στα όρη του Τζέμπελ Ναφούσα, στα νοτιοανατολικά της Τρίπολης στις αρχές Ιουνίου.
Το γαλλικό επιτελείο ενόπων δυνάμεων επιβεβαίωσε σήμερα ότι γαλλικά αεροσκάφη εφοδίασαν τους εξεγερμένους της Λιβύης με όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα και φάρμακα που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα στα όρη του Τζέμπελ Ναφούσα, στα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.
Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, Τιερί Μπιρκάρ, εξήγησε ότι οι αποστολές αυτές έγιναν για ανθρωπιστικούς λόγους επειδή «σε κάποια φάση η κατάσταση χειροτέρευε και φαινόταν ότι απειλούνταν πολίτες που δεν μπορούσαν να αμυνθούν». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις αρχές Ιουνίου «η Γαλλία έστειλε εξοπλισμό που θα τους επέτρεπε να αμυνθούν, όπως ελαφρά όπλα και πυρομαχικά», αλλά επίσης και φάρμακα και τρόφιμα.
Η εφημερίδα Φιγκαρό που αποκάλυψε το θέμα ανέφερε στο δημοσίευμά της ότι η απόφαση της Γαλλίας ελήφθη χωρίς προηγουμένως το Παρίσι να συμβουλευτεί τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ. Στο δημοσίευμα πάντως αναφερόταν ότι εστάλησαν στους εξεγερμένους «εκτοξευτήρες ρουκετών, πολυβόλα και αντιαρματικοί πύραυλοι».
Ωστόσο, άλλη πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι εκτός από τις ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα η Γαλλία έστειλε και «ελαφρά άρματα» μέσω των γειτονικών χωρών της Λιβυής.
Εκτός από όπλα, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Την περασμένη εβδομάδα έλαβαν τα πρώτα 100 εκατομμύρια δολάρια (70 εκ. ευρώ) από διεθνείς δωρεές για να πληρώσουν τους μισθούς και να αγοράσουν καύσιμα μέσω του προσωρινού μηχανισμού χρηματοδότησης που έχει συσταθεί από την Ομάδα Επαφής», είπε ο Χέιγκ σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η Ομάδα Επαφής, που αποτελείται από όλες τις χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου ότι συστήνει ένα «ειδικό ταμείο» για να βοηθήσει τους εξεγερμένους της Λιβύης.
Ο επικεφαλής των εξεγερμένων, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Καντάφι. Στη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης οι προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο της Ομάδας Επαφής που θα γίνει τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2004837

Δεν υπάρχουν σχόλια: