Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Β. Ιρλανδία: Βίαια επεισόδια στο Μπέλφαστ

Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας φωτορεπόρτερ, τραυματίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια της δεύτερης διαδοχικής νύχτας βίαιων επεισοδίων μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στο Μπέλφαστ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 700 άτομα έριξαν πυροτεχνήματα και βόμβες μολότοφ στην περιοχή Νιούτοναρντς, ένα 24ωρο μετά τον πυροβολισμό δύο ανθρώπων στα χειρότερα επεισόδια στην περιοχή εδώ και μια δεκαετία, όπως τα έχουν χαρακτηρίσει πολιτικοί.
Ο φωτορεπόρτερ πυροβολήθηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με αποτέλεσμα η αστυνομία να ζητήσει από τους δημοσιογράφους να μείνουν μακριά από τα επεισόδια «για τη δική τους ασφάλεια». Δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται με εγκαύματα.
Την προηγούμενη νύχτα, περίπου 500 άτομα, πολλά εκ των οποίων με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν στην περιοχή Σορτ Στραντ, θύλακα των καθολικών στο ανατολικό Μπέλφαστ, όπου πλειοψηφούν οι Προτεστάντες.
Το νέο ξέσπασμα βίας στην περιοχή γίνεται καθώς αρχίζει η περίοδος των παρελάσεων από τους προτεστάντες-γεγονός που προκάλεσε στο παρελθόν τη βίαιη αντίδραση των καθολικών.
Η αστυνομία επέρριψε την ευθύνη για την πρώτη νύχτα των επεισοδίων στην Εθελοντική Δύναμη του Όλστερ(UVF), μια από τις πιο βίαιες φιλο-βρετανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις του αιματοβαμμένου παρελθόντος της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Δεν μπορώ να θυμηθώ κατά την τελευταία δεκαετία μία κατάσταση σαν αυτή στο Σορτ Στραντ», δήλωσε ο Κολμ Μακέβιτ, μέλος της τοπικής βουλής με το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα SDLP. «Δεν αποτελεί καλό οιωνό για την πόλη στην έναρξη της περιόδου των παρελάσεων, μετά από μερικά σχετικά καλά χρόνια».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1999567

Δεν υπάρχουν σχόλια: