Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Πάνω από 200 τραυματίες σε ταραχώδεις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Στους 231 αυξήθηκε ο αριθμός των τραυματιών από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά την Αίγυπτο το Σάββατο, μετέδωσε χθες το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, οι περισσότεροι τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου αλλά οι 39 χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνοικία Αμπασίγια στο κέντρο του Καΐρου όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κτίριο του υπουργείου Αμυνας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους υποστηρικτές του στρατού χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα, μαχαίρια, ακόμα και τσεκούρια. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και η κυκλοφορία παρέλυσε σε πολλούς δρόμους.
Στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν περίπου 10.000 διαδηλωτές οι οποίοι ζητούσαν να οριστεί ημερομηνία για την παράδοση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο στρατός έστησε οδοφράγματα και αγκαθωτά συρματοπλέγματα και έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτών στο υπουργείο.
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «κάτω η εξουσία του στρατού» και «ο λαός θέλει να πέσει ο στρατάρχης» (σ.σ. ο Χουσέιν Ταντάουι, που ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου).
Το συμβούλιο κυβερνά την Αίγυπτο από την 11η Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του.
Σε ομιλία του το Σάββατο για την 59η επέτειο του πραξικοπήματος που σήμανε το τέλος της αιγυπτιακής μοναρχίας (ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά), ο Ταντάουι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο η δημοκρατία θα είναι στέρεα εδραιωμένη», προσθέτοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις προστάτευσαν και υποστήριξαν την επανάσταση του Ιανουαρίου».
Η χώρα διανύει μια «αποφασιστική περίοδο» η οποία «απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους Αιγυπτίους για να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες προκλήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με δισταγμούς ή με ημίμετρα», σημείωσε με νόημα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2023598

Δεν υπάρχουν σχόλια: