Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Mολυσμένα με ραδιενέργεια παιδιά από τη Φουκουσίμα

Η είδηση μάλλον δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, όμως επιβεβαιώνει τους φόβους πολλών για τη σκοτεινή παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα. Σε καλλιέργεια ούρων που πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικά σε 10 παιδιά από την πόλη της Φουκουσίμα, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό, βρέθηκαν ίχνη καίσιου-134 και του ραδιοϊσοτόπου καίσιου-137, το οποίο είναι ιδιαίτερα τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η διάρκεια ημιζωής του φθάνει τα 30 χρόνια.
Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν το Μάιο, δύο μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν το πυρηνικό ατύχημα, σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Θετικά βρέθηκαν και τα 10 παιδιά. Η μεγαλύτερη ποσότητα καισίου-134 ήταν 1,13 μπεκερέλ και ανιχνεύθηκε σε ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα καισίου-137 -1,30 μπεκερέλ- ανιχνεύθηκε σε ένα αγοράκι 7 ετών.
Τις αναλύσεις πραγματοποίησε ιαπωνική ΜΚΟ σε συνεργασία με γαλλικό οργανισμό που αναλαμβάνει μετρήσεις ραδιενέργειας και ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αφού το δείγμα ήταν μικρό. Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Έντανο εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι το Τόκιο θα τα εξετάσει πολύ προσεκτικά.
Σύμφωνα πάντως με το Βρετανό ειδικό στο θέμα της έκθεσης στη ραδιενέργεια, Ρίτσαρντ Γουέικφορντ, οι ανακοινώσεις δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη, δεδομένης της απόστασης της πόλης από το πυρηνικό εργοστάσιο. «Βλέπουμε υπολείμματα καισίου, τα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Γουέικφορντ. «Δεδομένων των συνθηκών όμως, τα επίπεδα που αναφέρονται στη μελέτη, δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».
Τις προηγούμενες ημέρες, οι υγειονομικές αρχές της Φουκουσίμα άρχισαν να πραγματοποιούν ελέγχους για ραδιενέργεια στα 2 εκατομμύρια κατοίκους της περιφέρειας, στο πλαίσιο προγράμματος που αναμένεται να διαρκέσει 30 χρόνια και θα στοιχίσει περίπου 860 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεκάδες χιλιάδες παιδιά από την πόλη της Φουκουσίμα θα εφοδιαστούν με δοσίμετρα ραδιενέργειας για να μετρούν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ραδιενέργεια.
Οικολογικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Greenpeace έχουν απευθύνει έκκληση για την απομάκρυνση εγκύων και ιδιαίτερα παιδιών από την πόλη. «Τουλάχιστον μερίδα του πληθυσμού, που είναι πιο ευάλωτη, πρέπει να εκκενώσει την πόλη και όσοι αποφασίσουν να μείνουν, για διάφορους λόγους, θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη στήριξη και πληροφόρηση», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας της οργάνωσης, Γιαν Μπέρανεκ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2006440

Δεν υπάρχουν σχόλια: