Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Νέο κράτος το Νότιο Σουδάν

Το νεότερο έθνος-κράτος της διεθνούς κοινότητας έγινε το Νότιο Σουδάν, καθώς από τις 00:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) αποσχίστηκε οριστικά από το Σουδάν, μετά από μια σύγκρουση που κράτησε δεκαετίες.
Καμπάνες εκκλησιών ήχησαν τα μεσάνυχτα και τύμπανα ανήγγειλαν την γέννηση της 54ης χώρας της Αφρικής.
Η Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν θα κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της σήμερα το πρωί, στις 11:45, με επίσημες τελετές στην Τζούμπα. Ο Σάλβα Κίιρ θα ορκιστεί πρώτος πρόεδρος και αρχηγός του νέου κράτους. Στην τελετή θα γίνει η ανάγνωση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας, η υποστολή της σημαίας του Σουδάν και η έπαρση της εθνικής σημαίας του Νότιου Σουδάν.
Την επόμενη εβδομάδα το Νότιο Σουδάν θα αναγνωριστεί ως η 193η χώρα του πλανήτη και πρόκειται να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Σουδάν ήδη αναγνώρισε τη χώρα, μερικές ώρες πριν την απόσχιση του Νότου. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησής της.
Πέρασαν σχεδόν εννιά χρόνια αφότου ο ΟΗΕ είχε αναγνωρίσει μια νέα χώρα για τελευταία φορά. Η προηγούμενη ήταν το Ανατολικό Τιμόρ, το 2002, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ινδονησία. Το Κόσοβο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο το 2008, αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι το Νότιο Σουδάν μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Η στιγμή αυτή είναι «πολύ συναισθηματική και συναρπαστική» για το λαό του Νότιου Σουδάν, ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια «νέα αρχή». Υποσχέθηκε πως θα διοργανώσει σύνοδο δωρητριών χωρών για το Νότιο Σουδάν και προειδοποίησε παράλληλα την Τζούμπα ότι πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».
Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια στις υποδομές, στην οικονομία, στους θεσμούς που θα κληθούν να αποκαταστήσουν ένα κράτος δικαίου και θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην επαρχία Αμπιέι
Η ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν οριστικοποιήθηκε με το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου φέτος, η διενέργεια του οποίου προβλεπόταν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος στο Σουδάν που διήρκεσε -με μια δεκαετή διακοπή- από το 1955 ως το 2005.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2012174

Δεν υπάρχουν σχόλια: