Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η πρώτη μυστική κράτηση υπόπτου για τρομοκρατία επί Ομπάμα

Κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν στη Νέα Υόρκη εναντίον Σομαλού, ηγετικού στελέχους των ισλαμιστών Σεμπάμπ, ο οποίος κρατήθηκε και ανακρίθηκε επί δύο μήνες σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση μυστικής κράτησης υπόπτου για τρομοκρατία από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο Αχμεντ Αμπντελ Κάντερ Ουαρσάμε συνελήφθη στις 19 Απριλίου από Αμερικανούς στον Κόλπο και κρατήθηκε σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο, όπου ανακρίθηκε, διευκρίνισαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο κατηγορούμενος ανακρίθηκε σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στον αμερικανικό στρατό που απαγορεύουν τις βίαιες ανακριτικές μεθόδους.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο κατηγορούμενος αποκάλυψε «χρήσιμες πληροφορίες».

Ο 25χρονος Σομαλός ανακρίθηκε και από το FBI προτού παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη. Κατηγορείται ότι την περίοδο 2007-2011 παρείχε υλική βοήθεια, χρήματα  αλλά και εκπαίδευε μαχητές των ισλαμιστών Σεμπάμπ και της Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Πιστεύεται ότι εμπλέκεται στον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου. Για τον ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στις δύο αυτές οργανώσεις, ο Ουαρσάμε ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=409706

Δεν υπάρχουν σχόλια: