Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

News of the World

Το κλείσιμο της βρετανικής ταμπλόιντ εφημερίδας News of the World (NotW) εξαιτίας του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών που έχει έρθει στη δημοσιότητα και έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη αποφάσισε ο δημοσιογραφικός όμιλος News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοκ, όπως δήλωσε ο γιος του μεγιστάνα, Τζέιμς Μέρντοκ.
Η News of the World θα κλείσει μετά την έκδοση ενός τελευταίου φύλλου αυτό το Σαββατοκύριακο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζέιμς Μέρντοκ.
Η εφημερίδα, η οποία ιδρύθηκε πριν 168 χρόνια, αγοράστηκε από τον Ρούπερτ Μέρντοκ το 1968 και πουλούσε 2,8 εκατομμύρια φύλλα.
Ο Τζέιμς Μέρντοκ αναφέρθηκε σε μία από τις τελευταίες αποκαλύψεις που ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με τις υποκλοπές τηλεφωνικών μηνυμάτων μίας 13χρονης μαθήτριας που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί σημειώνοντας ότι αυτή η πράξη, αν επιβεβαιωθεί, είναι απάνθρωπη.
«Η News of the World ασχολείται με το να φέρνει τους άλλους ενώπιον των ευθυνών τους», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του News Corporation στους εργαζόμενους. «Ομως απέτυχε να το κάνει για τον εαυτό της», πρόσθεσε.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούσαν στις τηλεφωνικές υποκλοπές συγγενών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ενέτειναν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός όσων υπέκλεψαν τα τηλεφωνικά τους μηνύματα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, αθλητές και άλλες προσωπικότητες, μπορεί να φτάνουν τις 4.000.
Έρευνα εναντίον της News of The World για την υποκλοπή τηλεφωνικών μηνυμάτων προσωπικοτήτων και πολιτικών έχει ξεκινήσει από το 2005.Τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας έχουν συλληφθεί σε σχέση με την υπόθεση.
Παραπομπή των εμπλεκόμενων στη δικαιοσύνη ζητεί ο Κάμερον
Όλοι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στην βρετανική ταμπλόιντ News of the World (NotW) πρέπει να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη, δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την ανακοίνωση του ομίλου News Corporation.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα τα αδικήματα έχουν γίνει γνωστά και όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτές τις απαίσιες πράξεις θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
«Όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός, έχει δεσμευθεί για ενδελεχείς δημόσιες έρευνες προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτό δε θα συμβεί ξανά στην χώρα», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2011017


Με τον πρωτοσέλιδα τίτλο «Ευχαριστούμε και αντίο» έπεσε μετά από 168 χρόνια κυκλοφορίας, η αυλαία για την εφημερίδα ταμπλόιντ News of the World, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Μεγάλη Βρετανία.
Στο φόντο της πρώτης σελίδας δεσπόζει ένα μοντάζ ορισμένων από τα πιο επιτυχημένα της πρωτοσέλιδα, υπογραμμίζοντας την αίσθηση της υπερηφάνειας των στελεχών της, που αναγκάζονται πλέον να ψάξουν για νέα εργασία.

Η News of the World, η κυριακάτικη εφημερίδα της Βρετανίας με την υψηλότερη κυκλοφορία, πρόσφερε στην κοινή γνώμη της χώρας κάθε εβδομάδα εντυπωσιοθηρικά πρωτοσέλιδα.
Ωστόσο, το σκάνδαλο των υποκλοπών των τηλεφωνικών μηνυμάτων αστέρων, μελών της βασιλικής οικογένειας, οικογενειών στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ένοπλες συρράξεις και μιας απαχθείσας έφηβης που βρέθηκε αργότερα δολοφονημένη, οδήγησε τη News Corp. την εταιρία του Ρούπερτ Μέρντοκ, να αποφασίσει το κλείσιμό της.
Οι περίπου 200 εργαζόμενοι της εφημερίδας που έμειναν άνεργοι, εξέφρασαν οργή και δυσπιστία για την απόφαση που έλαβε η διεύθυνση της εταιρίας να την κλείσει, θεωρώντας ότι θυσιάστηκαν στη σκακιέρα του Μέρντοκ, ώστε να καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί η εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της τηλεοπτικής επιχείρησης BSkyB.

Ο Μέρντοκ, διευθύνων σύμβουλος της News Corp., στην οποία ανήκουν οι τίτλοι της News of the World, της Sun, των Times καθώς και των Sunday Times, αναμενόταν στο Λονδίνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει πως η συμφωνία για το τηλεοπτικό δίκτυο θα ολοκληρωθεί.
Τη θλίψη του εξέφρασε ο Χάρι Σκοτ, ένα από τα κορυφαία στελέχη της News of the World, στους δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία της εφημερίδας στο ανατολικό Λονδίνο. «Είναι μια φρικτή ημέρα για όλους εμάς. Δεν ήταν εύκολο να συνθέσουμε το τελευταίο φύλλο», δήλωσε.

Το τιράζ της εφημερίδας αυξήθηκε στα περίπου 5 εκατ. φύλλα, σχεδόν το διπλάσιο από το κανονικό, καθώς αναμενόταν αύξηση του ενδιαφέροντος για την ιστορική τελευταία της έκδοση.

Οι ανταγωνίστριες εφημερίδες στον ανελέητο κόσμο των βρετανικών ταμπλόιντ ελπίζουν να εκμεταλλευτούν το τέλος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας, με την Mail on Sunday και την Sunday Mirror να αναμένεται να επωφεληθούν βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, πολλοί από τους δημοσιογράφους της News of the World πιστεύουν ότι ένας νέος τίτλος θα αντικαταστήσει την εφημερίδα τους, ενδεχομένως μια κυριακάτικη έκδοση της Sun.

«Θα ήταν ανόητο η εταιρία να αφήσει 2,6 εκατ. αναγνώστες να της φύγουν», σχολίασε ο πολιτικός συντάκτης Ίαν Κίρμπι την Παρασκευή, πριν μπει στα γραφεία για να βοηθήσει η εφημερίδα να περάσει στην ιστορία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2012482

Δεν υπάρχουν σχόλια: