Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Κύπρο

Λευκωσία, Κύπρος
«Η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή. Το βλέπουμε αυτό στο Αιγαίο και στην Κύπρο» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπελγίτης, ο οποίος είχε στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Ηλιάδη.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231120642

Λευκωσία - Εξακολουθούν οι διαμαρτυρίες για την φονική έκρηξη

Χιλιάδες πολιτών έχουν κατακλύσει τους δρόμους έξω από το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, συνεχίζοντας για έβδομη νύχτα να διαμαρτύρονται για την τραγωδία της περασμένης Δευτέρας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Οι πολίτες έχουν ανάψει εκατοντάδες κεριά στη μνήμη των θυμάτων της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση.

Οι καγκελόπορτες τόσο της εισόδου όσο και της εξόδου του προεδρικού είναι κλειδωμένες με χοντρή αλυσίδα.

Εντός του περιβόλου του προεδρικού μεγάρου υπάρχει ισχυρότατη αστυνομική δύναμη, αλλά στο χώρο της εκδήλωσης η παρουσία αστυνομικών είναι διακριτική.

Οι πολίτες φωνάζουν διαρκώς συνθήματα καλώντας σε παραίτηση τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την κυβέρνηση του. Ένα μεγάλο πανό στην περίφραξη του προεδρικού μεγάρου γράφει «Χριστόφια παραιτήσου, όλη η ευθύνη είναι δική σου».

Επίσης, ζητούν την απονομή δικαιοσύνης και την τιμωρία των ενόχων. Οι πολίτες διαμαρτύρονται και για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας της κυπριακής πρωτεύουσας για τα θύματα της τραγωδίας . Μετά την εκδήλωση σχηματίστηκε μεγάλη πορεία, η οποία κατέληξε στο προεδρικό μέγαρο.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=411618&h1=true

Παραιτήθηκε ο Κυπριανού με αιχμές

 

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Κύπρο ως αποτέλεσμα των συνεπειών της μεγάλης έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Χθες, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Χριστόφια ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες για τη διαχείριση του ζητήματος της φύλαξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων με εκρηκτικά, τα οποία είχαν κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από ρωσικό πλοίο με προέλευση το Ιράν και προορισμό τη Συρία.
Ο Μ. Κυπριανού πριν από την Επιτροπή Αμυνας. «Ηταν πολιτική φιλική προς μουσουλμάνους» είπε Ο Μ. Κυπριανού πριν από την Επιτροπή Αμυνας. «Ηταν πολιτική φιλική προς μουσουλμάνους» είπε Ο Μάρκος Κυπριανού είναι το τρίτο κυβερνητικό στέλεχος που παραιτείται (οι άλλοι δύο ήταν ο υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης). Ο Κυπριανού, ο οποίος ήταν ο πιθανός υποψήφιος της συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ στις επόμενες προεδρικές, αλλά μετά το ατύχημα στη ναυτική βάση έχει «καεί», παραιτήθηκε «όχι γιατί υπάρχει αίσθημα ενοχής αλλά για λόγους ευθιξίας», όπως δήλωσε ο ίδιος.
Ο Μάρκος Κυπριανού εμφανίστηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής που συζήτησε το θέμα και υποστήριξε ότι το υπουργείο του χειρίστηκε μόνο τη διπλωματική πτυχή του ζητήματος και ότι αγνοούσε τα προβλήματα ασφαλείας που ήταν αρμοδιότητα της Εθνικής Φρουράς.
Ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι παραιτήθηκε για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Αυτό που παίχθηκε τις τελευταίες ημέρες», είπε, «ήταν μια προσπάθεια, όχι αναζήτησης των πραγματικών ευθυνών, όχι των πραγματικών υπευθύνων, αλλά αποδιοπομπαίων τράγων».
Στην επιτροπή Αμυνας της Βουλής, ο Μάρκος Κυπριανού είπε πως η απόφαση να μην καταστραφούν τα κατασχεθέντα εκρηκτικά ήταν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής να μη διαταράξει τις σχέσεις της Κύπρου με τα μουσουλμανικά κράτη.
Πάντως, όταν εκδηλώθηκε η κρίση με την κατάσχεση των υλικών, ο Μάρκος Κυπριανού, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Wikileaks, εξέφρασε στον αμερικανό πρέσβη τη διαφωνία του για τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια: «Αυτοί οι άνθρωποι -δείχνοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ- άφησαν να μετατραπεί η υπόθεση με το Monchegorsk σε ιδεολογική αντιπαράθεση τύπου Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, με τη "μικρή Κύπρο" να παίρνει τη μεριά του Δαβίδ, δηλαδή της Συρίας».
Ο Μάρκος Κυπριανού είναι ο δεύτερος υπουργός που παραιτείται και πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι αναπόφευκτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει καμιά πρόθεση να παραιτηθεί ο ίδιος και αναζητεί προσωπικότητες για να σχηματίσει μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.
Διάφορες πολιτικές προσωπικότητες προσπάθησαν - παρασκηνιακά- να πείσουν το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται ανέφικτο.
Τα μάτια όλων είναι στραμμένα προς το ΔΗΚΟ και τις αποφάσεις του. Εάν δηλαδή, μετά την παραίτηση του Μάρκου Κυπριανού, θα αποχωρήσει ως κόμμα από την κυβέρνηση. Το κόμμα εξέδωσε μια «πυθιακή» ανακοίνωση με την οποία «εύχεται η συμπεριφορά του Μάρκου Κυπριανού να παραδειγματίσει», χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιους και σε ποιο επίπεδο.
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία νέο συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης, με αίτημα την παραίτηση Χριστόφια. Σήμερα, η κυβέρνηση διοργανώνει δική της συγκέντρωση στο προεδρικό μέγαρο προς καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε λόγω των γεγονότων.
Επειδή η συγκέντρωση θα είναι ανοιχτή για τον κόσμο, κι επειδή υπάρχει στην κοινωνία κλίμα αγανάκτησης, τα κόμματα κάλεσαν την κυβέρνηση να την ακυρώσει, όμως το προεδρικό επιμένει ότι πρέπει να γίνει.
Κόμματα και οργανώσεις έκαναν έκκληση στους πολίτες που διαδηλώνουν έξω από το προεδρικό να μην πραγματοποιήσουν σήμερα καμιά εκδήλωση διαμαρτυρίας για να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=294389

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: