Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Πένθος στη Νορβηγία ( Ο Ηρώδης ήταν ερασιτέχνης)

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Νορβηγία, μετά το διπλό πολύνεκρο χτύπημα με πάνω από 90 νεκρούς από τους πυροβολισμούς σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος και την έκρηξη βόμβας στο κέντρο του Όσλο.
Τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε εκδήλωση νεολαίας στο νορβηγικό νησί Οτόγια, λίγες ώρες μετά το θάνατο άλλων επτά σε βομβιστική επίθεση στο Όσλο. Ακόμη τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν στο νησί εξακολουθούν να αγνούνται.
Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες και για τις δύο επιθέσεις εναντίον ενός 32χρονου Νορβηγού που συνέλαβε. Ο υποδιοικητής της αστυνομίας Ρότζερ Αντερσεν πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για χριστιανό φονταμενταλιστή.
«Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε είναι αυτές που υπάρχουν στις ιστοσελίδες του, σύμφωνα με τις οποίες ... είναι χριστιανός φονταμενταλιστής» ανέφερε.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένοπλος, ένας ψηλός ξανθός άνδρας που φορούσε στολή αστυνομικού, άνοιξε πυρ αδιακρίτως στο νησί όπου βρίσκεται η κατασκήνωση της νεολαίας των κυβερνώντων Εργατικών, ενώ οι νέοι έτρεχαν πανικόβλητοι για να ξεφύγουν. Εκρηκτικά που δεν είχαν ανατιναχθεί εντοπίστηκαν στο νησί.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για συνεργούς του άνδρα που τα τοπικά ΜΜΕ κατονομάζουν ως Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ωστόσο η αστυνομία ανέφερε ότι θεωρεί πως άλλο ένα άτομο μπορεί να εμπλέκεται στις επιθέσεις.
Εκανε ακόμη γνωστό πως ο ύποπτος παραδόθηκε αμέσως και παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε όπλο.
Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ακόμη πτώματα σε κτήρια που υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη στο Οσλο, η οποία, όπως επιβεβαιώθηκε, προκλήθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Ως εκ τούτου, μπορεί ο αριθμός των νεκρών να ανέλθει στους 98.
Ο συλληφθείς είναι πρώην μέλος συντηρητικού δεξιού κόμματος της Νορβηγίας, που έχει στραφεί κατά των μεταναστών, με την επωνυμία «Κόμμα της Προόδου».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο το κόμμα, σημειώνει πως ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ ανήκε στον κομματικό μηχανισμό από το 1999 έως ότου διαγράφηκε, στη διάρκεια του 2006, ασχολούμενος με τα θέματα της νεολαίας κατά την τριετία 2002-2004.
Σε κείμενά του στο Διαδίκτυο εξαπέλυε επιθέσεις κατά της πολυπολιτισμικότητας και του Ισλάμ.
Ο συλληφθείς έγραψε το 2009 στην ιστοσελίδα δημόσιου διαλόγου www.document.no τα εξής: «Το πρόβλημα με το 'Κόμμα της Προόδου' έγκειται στη δίψα που έχει να ικανοποιεί τις πολυπολιτισμικές προσδοκίες και τα αυτοκτονικά ιδεώδη του ανθρωπισμού».
Στη σελίδα του στο Facebook, αυτοχαρακτηρίζεται συντηρητικός-Χριστιανός.
Το νορβηγικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα, έκτακτα, σε πλήρη σύνθεση, ενώ τις προηγούμενες ώρες υπήρξαν συσκέψεις του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ με βασικούς υπουργούς (Υγείας, Δικαιοσύνης) της κυβέρνησης των Εργατικών.
Όλος ο κόσμος σκέφτεται τα θύματα των δύο χθεσινών επιθέσεων στη Νορβηγία, δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μετά από συνάντηση που είχε σε ξενοδοχείο κοντά στο νησί Οτόγια με επιζήσαντες, αλλά και συγγενείς των θυμάτων του μακελειού.
«Ολόκληρος ο κόσμος τους σκέφτεται» σημείωσε, ευχαριστώντας τα ξένα κράτη για την αλληλεγγύη που εξέφρασαν προς τη Νορβηγία.
Πρόσθεσε ότι Νορβηγοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να δουν αν υπάρχει οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στις επιθέσεις.
Τη διπλή επίθεση καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2023081

Μόνος του υποστηρίζει ότι έδρασε ο συλληφθείς στη Νορβηγία

Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς για τις επιθέσεις στο Οσλο και το νησί Οτόγια δήλωσε ότι έδρασε μόνος του.
«Παραδέχτηκε τα γεγονότα τόσο της βομβιστικής επίθεσης όσο και των πυροβολισμών, αλλά δεν παραδέχεται ποινική ενοχή», δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ.
«Λέει ότι ήταν μόνος του αλλά η αστυνομία πρέπει να πιστοποιήσει όλα τα λεγόμενά του. Κάποιες από τις μαρτυρίες στο νησί μας έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα ως προς το αν υπήρχε ένας ή περισσότεροι ένοπλοι», πρόσθεσε.
Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, αλλά δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2023245

«Σε κατάσταση σοκ» ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη 

 

Σε κατάσταση σοκ δήλωσε ότι βρίσκεται ο πατέρας του Νορβηγού που κατηγορείται για τις επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων στη Νορβηγία, ο οποίος διευκρίνισε ότι έμαθε για την ανάμειξη του γιου του μέσω των εφημερίδων στο ίντερνετ, γράφει νορβηγική εφημερίδα.
«Διάβαζα στο ίντερνετ τις εφημερίδες και ξαφνικά είδα το όνομά του και τη φωτογραφία του στο δίκτυο», δήλωσε ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη των δύο αιματηρών επιθέσεων Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ στην εφημερίδα Verdens Gang.
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι πήρε τη συνέντευξη από τον πατέρα του Μπρέιβικ «κάπου στη Γαλλία».
«Ήταν ένα σοκ όταν το έμαθα. Ακόμη δεν έχω συνέλθει», προσέθεσε ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη του μακελειού.
Ο άνδρας αυτός είναι συνταξιούχος και μένει στη Γαλλία και όπως είπε στην εφημερίδα δεν είχε καμία επαφή με το γιο του από το 1995.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2023282

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: