Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Νεκρός ο δημοσιογράφος που κατήγγειλε το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ο Σον Χόαρ είχε πει πως ο διευθυντής του ενθάρρυνε τους υφισταμένους του να παγιδεύουν τα τηλέφωνα διασήμων για "να βγάζουν αποκλειστικά ρεπορτάζ". "Τα αίτια του θανάτου παραμένουν άγνωστα, αλλά κατ' αρχήν δεν θεωρείται ύποπτος", δήλωσε αστυνομική πηγή στην "Guardian"

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον
Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον

Δραματική τροπή παίρνει το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Βρετανία, καθώς χθες η "Guardian" αποκάλυψε ότι βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Ουότφορντ ο δημοσιογράφος της "News of the World" Σον Χόαρ. Ηταν ο πρώτος που είχε καταγγείλει επωνύμως τον διευθυντή του Αντι Κόλσον (επικοινωνιακό συνεργάτη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον) ότι γνώριζε γι' αυτήν την πρακτική της εφημερίδας του Ρούπερτ Μέρντοχ.
"Τα αίτια του θανάτου παραμένουν άγνωστα, αλλά κατ' αρχήν δεν θεωρείται ύποπτος. Η αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα", δήλωσε αστυνομική πηγή στην "Guardian".
Σε συνεντεύξεις στους "New York Times" και στο BBC, ο Σον Χόαρ (συντάκτης της σόουμπιζ) είχε πει πως ο διευθυντής του Αντι Κόλσον όχι μόνο γνώριζε για τις υποκλοπές, αλλά ενθάρρυνε τους υφισταμένους του να παγιδεύουν τα τηλέφωνα των σελέμπριτι για "να βγάζουν αποκλειστικά ρεπορτάζ".
Πρώην συνεργάτης της "Sun" και της "News of the World", ο Χόαρ ήταν αρχικά φίλος με τον Κόλσον, αλλά στη συνέχεια απολύθηκε λόγω "εθισμού στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά". Την προηγούμενη εβδομάδα είχε υπογραμμίσει στους "New York Times" ότι οι συντάκτες της "News of the World" εξαγόραζαν αστυνομικούς, οι οποίοι τους παρείχαν τεχνολογία για τον εντοπισμό "δημοσιογραφικών στόχων" από το σήμα του κινητού.
Νεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε ο δημοσιογράφος της «News of the World» Σον Χόαρ που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο
Νεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε ο δημοσιογράφος της «News of the World» Σον Χόαρ που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο

Εξάλλου, λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του εξομολογήθηκε στην "Guardian" ότι έβγαλε το σκάνδαλο στα φόρα με την ελπίδα "να καθαρίσει η δημοσιογραφία".
Χωρίς να προκαταλαμβάνει την αστυνομική έρευνα η "Guardian" χαρακτηρίζει τον Σον Χόαρ "θαρραλέο δημοσιογράφο", που γνώριζε εκ των έσω πόσο καταστροφική δημοσιογραφία ασκούσε η "News of the World". Μεταξύ άλλων η εφημερίδα τον πλήρωνε για να παίρνει κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά μαζί με αστέρια της ροκ και για να πίνει μαζί τους. Ετσι καταστράφηκε η υγεία του και -πιθανότατα- απ' αυτό έχασε και τη ζωή του.
Xθες υπέβαλε την παραίτησή του και o Τζον Γιέιτς, το νούμερο 2 της Μητροπολιτικής Αστυνομίας
Xθες υπέβαλε την παραίτησή του και o Τζον Γιέιτς, το νούμερο 2 της Μητροπολιτικής Αστυνομίας
Παραιτήθηκε και του νούμερο 2 της Σκότλαντ Γιάρντ
Τρίζει τώρα η καρέκλα του Κάμερον
Να σώσει πλέον την καρέκλα του προσπαθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που συντόμευσε την περιοδεία του στην Αφρική και συγκάλεσε για αύριο έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για το σκάνδαλο των υποκλοπών της "News of the World".
Μετά τον επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ, Πολ Στίβενσον, χθες υπέβαλε την παραίτησή του και το νούμερο 2 της Μητροπολιτικής Αστυνομίας -και επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας- Τζον Γιέιτς. Είχε αποφασίσει να βάλει στο αρχείο τον φάκελο των υποκλοπών το 2009, ενώ είχε δώσει το "ΟΚ" για την πρόσληψη του Νιλ Ουόλις (πρώην διευθυντή σύνταξης της "News of the World" και ήδη φυλακισμένου για το σκάνδαλο) ως συμβούλου στη Μητροπολιτική Αστυνομία. Ο Kάμερον επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τον παραιτηθέντα αρχηγό της Σκότλαντ Γιαρντ. Αυτό, όμως, δεν έπεισε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε καν συγνώμη για την πρόσληψη ως επικοινωνιακού συνεργάτη του πρώην διευθυντή της "News of the World" Αντι Κόλσον, τη στιγμή που ο αρχηγός της Σκ. Γιαρντ παραιτήθηκε για την πρόσληψη του αναπληρωτή του. Κατόπιν αυτών δεν είναι παράξενη η απορία της "Daily Telegraph" αν ο Κάμερον "θα εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός και την επόμενη εβδομάδα" (!).
Βουλή
Σε ανάκριση οι τρεις πρωταγωνιστές
Σήμερα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο "τηγάνισμα" των μεγάλων πρωταγωνιστών του σκανδάλου στην επιτροπή Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων. Δεν είναι άλλοι από τον 80χρονο ιδιοκτήτη της NewsCorp, Ρούπερτ Μέρντοχ, τον 38χρονο γιο του Τζέιμς, επικεφαλής του κλάδου εφημερίδων, και φυσικά τη 43χρονη Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία παραιτήθηκε την Παρασκευή από εκτελεστική διευθύντρια της "News International". Η Μπρουκς χθες το πρωί αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και "κατεστραμμένη επαγγελματική φήμη", σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Οπως αποκάλυψε η "Guardian", η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέκρινε την πρώην διευθύντρια της "News of the World" -και στενή φίλη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον- επί εννέα ολόκληρες ώρες! Στη σημερινή, ιστορική ακρόαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο σύγχρονος "Πολίτης Κέιν" και τα δύο "παιδιά" του θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το πώς η ("αείμνηστη" πλέον) "News of the World" παγίδευσε τα τηλέφωνα 4.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης μιας εξαφανισμένης μαθήτριας που αργότερα δολοφονήθηκε και οικογενειών θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται να τους ασκηθούν διώξεις αν αποδειχθεί ότι παρεμπόδισαν την προανάκριση για τις υποκλοπές.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63237116

Δεν υπάρχουν σχόλια: