Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

Τα «αιμοδιψή» πιράνχα είναι στην πραγματικότητα δειλά

Πρόκειται για παρεξήγηση: τα πιράνχας δεν σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια επειδή καταλαμβάνονται από φονική φρενίτιδα, αλλά επειδή φοβούνται τους θηρευτές, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Τα πιράνχα, που ζουν στον Αμαζόνιο και άλλα ποτάμια της Νοτίου Αμερικής, υποτίθεται ότι επιτίθενται σε οτιδήποτε ζωντανό έχει την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο τους. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για παμφάγα ψάρια, που τρέφονται κυρίως με φυτά, έντομα και μικρά ψάρια.
«Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι τα πιράνχα ενώνονται κοπάδια για να σχηματίσουν ομάδες συνεργατικού κυνηγιού. Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι πρόκειται για κυρίως αμυντική συμπεριφορά», εξήγησε στο Reuters η Αν Μάρουγκαν του Πανεπιστημίου Σαν Αντριους στη Σκοτία. «Η επιφυλακτική τους συμπεριφορά είναι κρίσιμη για να μην φαγωθούν».
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μαμιράουα της Βραζιλίας, έδειξε ότι, όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από τους θηρευτές, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κοπάδια των πιράνχας. Ο αριθμός των ψαριών σε κάθε κοπάδι είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν η στάθμη του νερού είναι χαμηλή και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για απόδραση.
Τα πιράνχα δέχονται συνεχείς επιθέσεις μεγαλύτερα ψάρια, όπως το γιγάντιο πιρακούκου, από τα ποταμίσια δελφίνια του Αμαζονίου, καθώς και από τους καϊμάν, συγγενείς του κροκόδιλου.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στη θερινή έκθεση Επιστήμης της Βασιλικής Εταιρείας στο Λονδίνο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: