Σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τις διεκδικήσεις της Μόσχας στο πλούσιο υπέδαφος του βορρά, ρωσική αποστολή με επικεφαλής δυο βουλευτές καταδύθηκε την Κυριακή στο βυθό της Αρκτικής, ενόψει της πρώτης κατάδυσης στον πυθμένα του Βόρειου Πόλου.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα βαθυσκάφη Mir 1 και 2 χρειάστηκαν μία ώρα για να φτάσουν στον πυθμένα σε βάθος 1.311 μέτρων, 47 ναυτικά μίλια βόρεια του Αρχιπελάγους Φρανζ Γιόζεφ στη Θάλασσα του Μπάρενς.
Έπειτα από τις επιτυχείς δοκιμές, το ερευνητικό σκάφος Akademik Fedorov, που μεταφέρει τα δύο μίνι υποβρύχια, συνεχίζει το ταξίδι προς το Βόρειο Πόλο, πίσω από ένα πυρηνικό παγοθραυστικό που ανοίγει το δρόμο.
Στόχος είναι να φτάσουν στον πυθμένα του Βόρειου Πόλου, σε βάθος 4.200 μέτρων, όπου θα συλλέξουν δείγματα και θα αφήσουν πίσω τους μια ρωσική σημαία.
Πλήρωμα των υποβρυχίων στο τελικό εγχείρημα θα είναι ο Αρτουρ Τσιλινγκάροφ, βετεράνος εξερευνητής τκαι νυν βουλευτής, ο βουλευτής Βλαντιμίρ Γκρούζντεβ και ο ερευνητής Ανατόλι Σαγκάλεβιτς.
Καθώς το κάλυμα πάγου υποχωρεί, πολλές χώρες αρχίζουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους που ίσως κρύβει η Αρκτική.
Η διεθνής νομοθεσία ορίζει ότι οι πέντε χώρες με εδάφη εντός του Αρκτικού Κύκλου μπορούν να διεκδικήσουν μόνο μια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης 200 χλμ από τις ακτές τους.
Παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, το 2001 η Ρωσία κατέθεσε αίτηση στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για επέκταση των χωρικών της υδάτων σχεδόν μέχρι το Βόρειο Πόλο. Το αίτημα, το οποίο δεν έχει ακόμα εξεταστεί, βασίζεται στο επιχείρημα ότι ένας υποθαλάσσιος γεωλογικός σχηματισμός, που ονομάζεται Ράχη του Λομονόσοβ και εκτείνεται μέχρι τον βόρειο Καναδά, είναι στην πραγματικότητα προέκταση της ηπειρωτικής Ρωσίας.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκδηλώνουν η Νορβηγία και η Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου