Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Εξωτική μορφή του άνθρακα δίνει χαρτί ανθεκτικό σαν ατσάλι

Το πανίσχυρο γραφένιο, μια μορφή του άνθρακα που ανακαλύφθηκε το 2004, χρησιμοποιήθηκε από αμερικανικό εργαστήριο για την κατασκευή του ανθεκτικότερου «χαρτιού» στον κόσμο, με πάχος μόλις ένα χιλιοστό του χιλιοστού.
Το γραφένιο, ένα υλικό πιο σκληρό κι από το διαμάντι, αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε ένα επίπεδο, αντί σε τρεις διαστάσεις όπως συμβαίνει με το ατομικό πλέγμα του γραφίτη. Αν αφεθούν ελεύθερα, αυτά τα επίπεδα φύλλα άνθρακα «τσαλακώνονται» και σχηματίζουν άμορφες μάζες.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο δημιούργησαν το νέο χαρτί από επικαλυπτόμενα φύλλα γραφενίου, ενωμένα όπως τα κεραμίδια μιας στέγης χάρη σε δεσμούς που ονομάζονται δεσμοί υδρογόνου.
Το σκούρο καφέ «χαρτί», που παρουσιάζεται την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, διατηρεί την ανθεκτικότητα του γραφένιου και μπορεί να έχει πάχος από ένα μικρόμετρο (χιλιοστό του χιλιοστού) έως 100 μm. Διπλώνεται σχετικά εύκολα, αλλά σκίζεται πολύ δύσκολα.
Οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας θεωρητικά είναι πολλές. Μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα του υλικού, που καθιστά πιθανή τη χρήση του στη μικροηλεκτρονική, είναι η ηλεκτρική του αγωγιμότητα, η οποία στο μέλλον θα είναι δυνατόν να ρυθμιστεί κατά βούληση.
Σήμερα, το νέο χαρτί μπορεί να παραχθεί σε φύλλα μήκους μόνο 12 εκατοστών, αργότερα όμως οι διαστάσεις θα μεγαλώσουν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: