Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Στην κατανάλωση μέχρι εξάντλησης αποθεμάτων τα προϊόντα κρέατος με χρωστική Ε128

Αναστέλλεται η χρήση της χρωστικής ουσίας E128 σε τρόφιμα και η διάθεση στην αγορά τροφίμων που την περιέχουν. Ωστόσο, τα προϊόντα κρέατος που περιέχουν τη χρωστική και τα οποία διατέθηκαν στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως την ημερομηνία λήξης.
Ο Ενιαίος Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες αρχές και την ελληνική βιομηχανία για τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής σχετικά με τη χρήση της χρωστικής Ε128 (Ερυθρό 2G).
Η E128 μπορούσε με την έως τώρα ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία να χρησιμοποιηθεί μόνο σε λουκάνικα προγεύματος με περιεκτικότητα σε σιτηρά τουλάχιστον 6% και σε κιμά για μπιφτέκια με περιεκτικότητα σε λαχανικά ή/και σιτηρά τουλάχιστον 4%.
Σύμφωνα με τον κανονισμό 884/2007, αναστέλλεται η χρήση της E128 και η εισαγωγή τροφίμων που την περιέχουν.
Ωστόσο, το άρθρο 2 του κανονισμού προβλέπει μεταβατικές περιόδους για να καλυφθούν τα προϊόντα που έχουν διατεθεί στην αγορά σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, καθώς και τα φορτία των εμπορευμάτων που απεστάλησαν από τρίτες χώρες για την Κοινότητα πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.
Έτσι, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 1 του κανονισμού, τα προϊόντα κρέατος που περιέχουν τη χρωστική E128, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού, μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως την τελική ημερομηνία ανάλωσης ή την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Έπειτα από δοκιμές σε πειραματόζωα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρωστική Ερυθρό 2G, γνωστή και ως E128, είναι πιθανό να βλάπτει έμμεσα το DNA. Το Ε128 μετατρέπεται στον οργανισμό στην ελαιώδη ουσία ανιλίνη, η οποία προκάλεσε καρκίνο όταν χορηγήθηκε με ένεση σε αρουραίους και ποντίκια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: