Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Γιγάντια καλαμάρια στη Καλιφόρνια

Οι ψαράδες της Καλιφόρνια αντιμέτωποι με έναν ανταγωνιστή από την άβυσσο: Γιγάντια σαρκοφάγα καλαμάρια που μπορούν να φτάσουν τα δύο μέτρα σε μήκος και τα 50 κιλά σε βάρος καταφθάνουν στην περιοχή από την τροπική ζώνη του Ειρηνικού
Το καλαμάρι του Χούμπολντ, γνωστό ως Dosidicus gigas στους βιολόγους και ως «κόκκινος διάβολος» στους Μεξικανούς ψαράδες, περιοριζόταν μέχρι τη δεκαετία του 1970 στα ζεστά νερά της ακτής του Ειρηνικού κοντά στον ισημερινό, από το Περού έως την Κόστα Ρίκα.
Η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει. Τα πρώτα σαρκοφάγα μαλάκια εθεάθησαν στον Κόλπο της Καλιφόρνια το 1997 και έως το 2002 είχαν γίνει μόνιμοι κάτοικοι.
Ερευνητές του Ενυδρείου του Μόντερεϊ Μπέι στην Καλιφόρνια χαρτογράφησαν τη μετανάστευση του γίγαντα χρησιμοποιώντας εικόνες από υποβρύχιες κάμερες που λειτουργούν έξω από τις ακτές της κεντρικής Καλιφόρνια εδώ και 16 χρόνια.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η εξάπλωση του D.gigas σε ψυχρότερα νερά οφείλεται πιθανότατα στη μείωση της πυκνότητας των θηρευτών του, όπως οι καρχαρίες, οι τόνοι και οι ξιφίες.
Καθώς μετακινήθηκε προς το βορά, το καλαμάρι του Χούμπολτ, που ζει συνήθως σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, αναγκάστηκε να αλλάξει το διαιτολόγιό του.
Ενώ στα νερά του Μεξικού προτιμούσε τα λυχναρόψαρα, στα θερμότερα νερά της Καλιφόρνια τρέφεται κυρίως με μπακαλιάρους και αντζούγιες, μειώνοντας έτσι τις ψαριές των Καλιφορνέζων αλιέων.
Το καλαμάρι δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αν και ένας δύτης που τα μελετούσε έπαθε εξάρθρωση ώμου όταν ένα από τα μαλάκια άπλωσε τα πλοκάμια του και του τράβηξε απότομα το χέρι.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: