Κυριακή 29 Ιουλίου 2007

Αιγυπτιακό δάχτυλο ποδιού είναι πιθανότατα το αρχαιότερο προσθετικό μέλος

Ένα τεχνητό μεγάλο δάχτυλο ποδιού που βρέθηκε σε μούμια και εκτίθεται στο Μουσείο του Καΐρου είναι πιθανότατα το αρχαιότερο γνωστό προσθετικό μέλος, εκτιμούν Βρετανοί ερευνητές. Το δάχτυλο, κατασκευασμένο από ξύλο και δέρμα, χρονολογείται στο 1000 με 700 π.Χ.
Αν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ καταφέρουν να αποδείξουν ότι το αντικείμενο είχε χρησιμοποιηθεί από κάποιον που έχασε το πραγματικό του δάχτυλο, αυτό θα σήμαινε ότι τα προσθετικά μέλη άρχισαν να χρησιμοποιούνται 700 χρόνια νωρίτερα απ' ότι νόμιζαν οι επιστήμονες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το αρχαιότερο τεχνητό μέλος είναι ένα ορειχάλκινο ρωμαϊκό πόδι του 300 π.Χ το οποίο εκτίθετο στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών στο Λονδίνο αλλά καταστράφηκε κατά το βομβαρδισμό της πόλης από τους Γερμανούς στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ερευνητές του Μάντσεστερ εξετάζουν τώρα τόσο το αιγυπτιακό δάχτυλο όσο και ένα ακόμα μεγάλο δάχτυλο ποδιού, το οποίο εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το δεύτερο αυτό δάχτυλο φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί για καθαρά αισθητικούς σκοπούς και μάλλον δεν μπορεί να θεωρηθεί τεχνητό μέλος. Το αιγυπτιακό δάχτυλο, αντίθετα, ήταν εύκαμπτο και πιθανότατα λειτουργικό.
Φέρει μάλιστα ίχνη φθοράς από τη χρήση και ήταν συνδεδεμένο με ένα «καλά επουλωμένο» σημείο ακρωτηριασμού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: