Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Επιταχύνεται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Σύμφωνα με μία επιστημονική αξιολόγηση του όγκου του νερού που καταλήγει στους ωκεανούς από τους παγετώνες που λιώνουν καταδεικνύει ότι η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να ανέβει από δύο έως τρεις φορές περισσότερο, σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα.
Για τη νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές μετρήσεις, προκειμένου να αξιολογηθεί η συμβολή των πάγων της Γης στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εκτός από αυτούς που βρίσκονται στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική. Οπως διαπιστώθηκε, ο όγκος του νερού που καταλήγει στη θάλασσα κάθε έτος από τους παγετώνες που λιώνουν είναι 100 κυβικά μίλια (417 κυβικά χιλιόμετρα). Εντούτοις, αυτός ο όγκος του νερού αυξάνεται περαιτέρω κατά τρία κυβικά μίλια κάθε έτος, εξαιτίας μιας επιτάχυνσης του ποσοστού με το οποίο οι παγετώνες λιώνουν, δήλωσε ο καθηγητής Μαρκ Μέιερ, του πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Στοιχεία «Ένας λόγος που πραγματοποιήθηκε αυτή η μελέτη είναι η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής θα είναι η κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Θέλαμε να διαπιστώσουμε την πραγματική συμβολή των υπόλοιπων παγετώνων σε αυτό το φαινόμενο», εξήγησε ο καθηγητής Μέιερ.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) υπολόγισε ότι το λιώσιμο των παγετώνων θα ανεβάσει περίπου 7,6 εκατοστά τη στάθμη της θάλασσας μέσα σε αυτό τον αιώνα. Αλλά σύμφωνα με τη νέα έρευνα, είναι πιθανότερο η στάθμη της θάλασσας να ανέλθει μεταξύ 10,1 και 24,1 εκατοστών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια άνοδος 30 εκατοστών στη στάθμη της θάλασσας μπορεί να αναγκάσει κάποιες ακτές να υποχωρήσουν κατά 30 μέτρα ή και ακόμη περισσότερο.
Σήμερα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται σε λιγότερο από ένα μέτρο πιο πάνω από τη στάθμη θάλασσας.
«Ακόμη και στο ελάχιστο, οι προβολές μας δείχνουν ότι η μελλοντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και ότι η συμβολή της τήξης των παγετώνων θα είναι ουσιαστική», επεσήμανε ο καθηγητής Μέιερ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=9483&subid=2&pubid=320288

Δεν υπάρχουν σχόλια: