Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Σκάνδαλα στη NASA

Η υπηρεσία Διαστήματος των ΗΠΑ κλονίζεται την Παρασκευή από δύο αναπάντεχες, άσχετες μεταξύ τους αποκαλύψεις: Η πρώτη αφορά περιπτώσεις αστροναυτών που εκτοξεύονταν σε αποστολές... μεθυσμένοι. Στη δεύτερη υπόθεση, άγνωστος εργαζόμενος είχε σαμποτάρει υπολογιστή που πρόκειται να εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το νέο σκάνδαλο είναι ένα ακόμα σε μια σειρά πληγμάτων που δέχεται η υπηρεσία από τις αρχές του έτους, που άρχισαν με τη σύλληψη μιας αστροναύτη που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να απαγάγει μια αντίζηλό της.
«Θα ταρακουνήσει όλο τον κόσμο, σας διαβεβαιώ γι΄αυτό» δήλωσε ο Δέιμουρ Χίμερ, στέλεχος της NASA που έχει συνταξιοδοτηθεί. «Θα υπάρξουν ακροάσεις στο Κογκρέσο τις οποίες δεν μπορούμε να αποφύγουμε», είπε.
Αποκαλύψεις στον Τύπο
Σύμφωνα με δημοσίευμα στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Aviation Week & Space Technology, επιτροπή που διερευνούσε θέματα υγείας των αστροναυτών της NASA αναφέρεται σε έκθεσή της σε «μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ» πριν από εκτοξεύσεις, Μάλιστα, σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, αστροναύτες ταξίδεψαν παρόλο που οι χειρουργοί πτήσης και άλλοι αστροναύτες είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν τόσο μεθυσμένοι ώστε να δημιουργούν κίνδυνο για την πτήση.
Το περιοδικό δεν αναφέρει πότε συνέβησαν αυτά τα περιστατικά, ούτε αν αφορούσαν πιλότους ή άλλα μέλη των αποστολών. Διάφοροι ασττροναύτες και στελέχη της NASA που ρωτήθηκαν για το θέμα δήλωσαν ότι ποτέ δεν είχαν αντιληφθεί περιστατικά μέθης.
Σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της εκτόξευσης του διαστημικού λεωφορείου Endeavour στις 7 Αυγούστου, ο επικεφαλής διαστημικών επιχειρήσεων της NASA, Μπιλ Γκέρστενμαϊερ, δέχθηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για την έκθεση με τους μεθυσμένους αστροναύτες.
Ο Γκέρστενμαϊερ δήλωσε άγνοια για το θέμα, προχώρησε όμως σε μια άλλη σοκαριστική αποκάλυψη. Ανακοίνωσε ότι κάποιος άγνωστος εργαζόμενος σε υπεργολάβο της NASA προκάλεσε εσκεμμένα βλάβες σε έναν υπολογιστή που θα εκτοξευτεί με το Endeavour για να εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η NASA ενημερώθηκε για τη δολιοφθορά από τον υπεργολάβο, που είχε ανακαλύψει και άλλη περίπτωση σαμποτάζ νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, η βλάβη θα γινόταν αντιληπτή από την υπηρεσία κατά τους ελέγχους πριν από την εκτόξευση.
Ο χαλασμένος υπολογιστής είναι σχεδιασμένος να συλλέγει μετρήσεις καταπόνησης σε μια κεραία του σταθμού και η δυσλειτουργία του δεν δημιουργεί θέμα ασφάλειας, τονίζει η NASA.
Παραμένει άγνωστο ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο του δράστη. Ο Γκέρστενμαϊερ εκτίμησε ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με μια απεργία που συνεχίζεται στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Σειρά σκανδάλων
Το γόητρο της NASA πλήττεται φέτος από μια σειρά άλλων πρωτοφανών υποθέσεων. Η επιτροπή που αποκάλυψε τις υποθέσεις μέθης δημιουργήθηκε έπειτα από τη σύλληψη το Φεβρουάριο της αστροναύτη Λίσα Νόουακ, η οποία κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε μια γυναίκα, αντίζηλό της για τα μάτια ενός άλλου αστροναύτη, με σκοπό να την απαγάγει. Η Νόουακ απολύθηκε από την υπηρεσία τον Μάρτιο.
Το σκάνδαλο ακολούθησε την άνοιξη μια ισχυρή καταιγίδα που προκάλεσε βλάβες σε ένα διαστημικό λεωφορείο και έφερε άνω κάτω το χρονοδιάγραμμα των εκτοξεύσεων.
Υπήρξε, τέλος, η υπόθεση ενός εργαζόμενου που αυτοκτόνησε, έχοντας πρώτα σκοτώσει έναν από τους ομήρους που κρατούσε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

1 σχόλιο:

daf είπε...

Όχι ρε γ@μώτο! Κι ήταν τ' όνειρό μου να δουλέψω στη ΝASA! Αλλά τελικά ίσως να φάνηκα τυχερή και κατέληξα ένας μπίθουλας φυσιολογικός άνθρωπος αφού εκεί φαίνεται όλοι τρελλαίνονται..