Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει ψύχωση. Μεγάλη έρευνα, που εξετάζει τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, καταλήγει ότι οι συστηματικοί χρήστες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια.
Ακόμα και για τα άτομα που έχουν δοκιμάσει κάνναβη λίγες φορές, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 40%, αναφέρουν οι ερευνητές στην έγκριτη βρετανική επιθεώρηση Lancet. Για τον μέσο άνθρωπο, η πιθανότητα εκδήλωσης σχιζοφρένειας είναι περίπου 1%.
«Αν συγκρίνεις την κάνναβη με άλλες ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός, δεν φαίνεται τόσο επιβλαβής. Υποστηρίζουμε όμως ότι δεν είναι και τελείως ακίνδυνη», σχολίασε ο Δρ Ζάμιτ του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, επικεφαλής της μελέτης.
Αν και η σχέση του ναρκωτικού με τις ψυχικές διαταραχές έχει γίνει αντιληπτή εδώ και καιρό, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το κατά πόσο η ίδια η κάνναβη προκαλεί ψύχωση, ή αν αντίθετα τα άτομα με προδιάθεση για ψυχώσεις έχουν την τάση να καταφεύγουν στην κάνναβη.
Η νέα μελέτη προσφέρει τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις, αναφέρουν σε συνοδευτικό άρθρο της επιθεώρησης δύο Δανοί ειδικοί.
Οι ερευνητές, από τέσσερα βρετανικά πανεπιστήμια (Κάρντιφ, Κέμπριτζ, Μπρίστολ, Imperial College), ανέλυσαν τα δεδομένα 35 παλαιότερων ερευνών για τη χρήση κάνναβης, στις οποίες χιλιάδες άτομα παρακολουθήθηκαν για διαστήματα από μία ημέρα έως 27 χρόνια.
Οι επιστήμονες αναζήτησαν ενδείξεις για ψυχώσεις, όπως η σχιζοφρένεια, και διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη), το άγχος και η αυτοκτονική τάση.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι είχαν δοκιμάσει κάνναβη έως και μία φορά αντιμετώπισαν 40% υψηλότερο κίνδυνο σχιζοφρένειας, παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως παρακρούσεις και παρανοϊκές ιδέες. Με τη συστηματική, βαριά χρήση, ο κίνδυνος αυξάνεται έως και στο 200%.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι για να επιβεβαιωθεί η αιτιολογική σχέση της κάνναβης με τις ψυχώσεις θα έπρεπε να πραγματοποποιηθούν κανονικές κλινικές μελέτες, στις οποίες ορισμένοι από τους εθελοντές θα έπαιρναν κάνναβη. Δεδομένου όμως ότι η χρήση απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες, η πιθανότητα διενέργειας ενός τέτοιου πειράματος είναι μικρές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου